Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Jordvärme hämtar energi från lagrad solvärme i marken, vilket gör att det fungerar lite som horisontell bergvärme. För att ta vara på den lagrade värmen grävs en slang ned i marken på ca 1-1,5 meters djup.
Här kan du läsa mer om hur jordvärme fungerar: Hur funkar jordvärme?
Totalkostnad: 100 000 – 150 000 kr
Rotavdrag: 10,5 % av totalkostnaden
Värmesystem: Vattenburet
Krävd markyta: 250-600 kvm
Kollektorsslang längd: 200-600 meter
Eftersom det inte krävs någon borrning är jordvärme en mindre kostsam investering än bergvärme.
Priset för jordvärme ligger vanligtvis mellan 100 000 och 150 000 kronor. Du kan läsa mer om kostnadsfördelningen nedan.
Fördelarna med att investera i jordvärme är framförallt de besparingar du kan göra med att byta från olja eller elelement. I bästa fall kan du spara upp till 75 procent på dina värmekostnader genom att installera jordvärme.
Återbetalningstiden för jordvärme ligger vanligtvis på runt 8 år och värmepumpen har en funktionsduglighet på 15-20 år.
Hitta din jordvärmeinstallatör enkelt via GreenMatch! Med vår kostnadsfria offerttjänst kan du enkelt beställa offerter från leverantörer nära dig. Fördelar med att använda vår tjänst:
Det tar bara 30 sekunder
Precis som med andra värmesystem är det svårt att göra en korrekt uppskattning av kostnaderna. Det är många faktorer som spelar in för det slutgiltiga priset av investeringen. Nedan har vi lagt ihop ett exempel för att du ska få en uppfattning om prisbilden.
Arbete | Cirkapriser |
---|---|
Värmepump | 70 000 kronor |
Slang | 25 000 kronor |
Grävning | 8 000 kronor |
Installation | 10 000 kronor |
Återställning | 8 000 kronor |
Totalt | 100 000 - 150 000 kronor |
Totalt med rotavdrag | 89 500 - 134 250 kronor |
Notera! Detta är generella priser som syftar till att belysa de stora skillnaderna i pris för inköp och installation av jordvärmepump. För att få priserna utifrån dina förutsättningar är det bästa att ta in offerter. Här får du hjälp med att ta in offerter.
Observera att kostnad för ansökan hos ditt kommunala miljökontor tillkommer. Denna summa varierar, men ligger normalt från 1 000 - 3 000 kronor.
Kostnaden för jordvärmepumpen varierar från 45 000 - 80 000 kronor. Pumpens effekt och vilket varumärke du väljer påverkar givetvis priset. Eftersom värmepumpar ofta har en livslängd på 15-20 år, kan det löna tid att investera i en kvalitativ produkt.
För jordvärme, bergvärme samt sjövärme kan samma typer av värmepumpar användas. Liksom för bergvärme, bör värmepumpens storlek anpassas till husets storlek och energiförbrukning.
Övrig materialkostnad är för slangen som ska isoleras. Denna kostnad kan sträcka sig från allt mellan 10 000 kronor upp till 25 000 kronor, beroende på hur lång slang du behöver.
Hos oss kan du beställa offerter kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att trycka på knappen nedan och fylla i formuläret. Inga förpliktelser medföljer - vi vill nämligen göra det så enkelt för dig som möjligt att få offerter på markvärme.
Det tar bara 30 sekunder
För professionell grävning får du räkna med 4 000 till 6 000 kronor för grävningen. Installationen av själva slangen brukar kosta någonstans mellan 2 000 och 10 000 kronor.
Arbetstiden för grävning och installation beror även på hur marken ser ut. Grävningen för slangen tar normalt 1-2 arbetsdagar. Om du har tillgång till och är behörig att framföra en grävmaskin, kan du här spara en del av kostnaden.
I stenig jord och där berggrunden ligger nära marken, blir grävningen ett kostsammare projekt. Ska du däremot lägga slangen i myrmark, ett kärr eller på en åkermark blir grävningen enklare.
Arbetskostnaden för installation av jordvärme brukar vara en tredjedel av den totala kostnaden. Arbetet blir billigare genom att du utnyttjar rotavdraget som ligger på 30% av installationskostnaden, som räknas som ett schablonbelopp på 35% av totalkostnaden.
Efter du grävt ned jordvärmeslangen står du nu där med ett nytt värmesystem, men en tomt som sett betydligt bättre dagar. Det är många som inte tänker på att tomtmarken ofta kräver en återställning efter grävningen. För detta kan du räkna på ytterligare 1-2 dagars arbete.
Det finns många saker som ska tas i beaktande, innan du påbörjar en installation av jordvärme, för att säkerställa att ditt hus är kompatibelt för att installera jordvärme.
Jordvärme brukar i högre grad rekommenderas för hem i södra Sverige. Temperaturen i marken är kallare i norr, vilket resulterar i djupare tjäle. Brinevätskan, som vanligen består av vatten och etanol, som flyter i slangen riskerar att bli allt för kall vid för mycket tjäle.
Eftersom jordvärme bygger på att slingor grävs ner i marken, kräver det ganska stor markareal. Ett medelstort hus kan normalt sett klara sig på en yta motsvarande 400 m2, medan ett större hus med högt energibehov kan kräva upp till 600 m2.
Slangen läggs ofta slingrande över ytan med 80-150 centimeters mellanrum. Det beror på att slangen tar värme från marken runt omkring. Om slangen är placerad med alltför täta mellanrum kommer värmesystemets effektivitet påverkas negativt.
Jordvärmeslangen ska grävas ned på ca 1 meters djup, vilket gör att du inte kan göra andra grävarbeten på området efteråt. Planerar du att bygga ett garage eller uthus med gjuten grund, eller till exempel anlägga en pool, går det inte att göra där värmeslangen är placerad.
Då grävningsarbetet på tomt eller annan mark blir relativt omfattande vill du förmodligen återställa marken i ursprungligt skick efteråt. Dessutom påverkar jordvärme lokalklimatet på tomten, eftersom slangen “tar” värme från jorden. Det innebär att markens temperatur förändras något, vilket i sin tur påverkar växterna. Givetvis behöver inte detta vara ett problem, men det är något du bör vara medveten om.
Är du nyfiken på hur mycket en energilösning med jordvärme kostar utifrån dina förutsättningar? Gör som 50 000 svenskar redan gjort - beställ offerter på grön energi via GreenMatch.
Det tar bara 30 sekunder
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?