Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Solceller till din husbil, husvagn och båt

Producera egen el på semestern

När du är ute på vägar eller hav kan det ibland vara ett problem med att hitta strömförsörjning. Därför kan solceller till din husbil, husvagn eller båt vara lösningen!

Genom att producera egen el slipper du problemet med att leta efter elektricitet om du inte lägger dig i en hamn eller ställer dig på en campingplats. Med solceller blir du mindre beroende av anslutning till en strömkälla, och du slipper ha igång motorn onödigt mycket när du står still.

Solceller har aldrig varit billigare än nu, priserna har sjunkit med över 90 % de senaste 10 åren, och att montera solceller till husbil, husvagn eller båt är en relativt enkel installation. Samtidigt blir du modern, miljövänlig och du underlättar för dig själv i sökandet efter ström.

Är du intresserad av att montera solceller på marken kan du läsa mer här: solceller på marken bygglov.

Det du behöver för att montera solceller till husbil, husvagn eller båt är bland annat följande:

Vanligtvis brukar solcellerna uppgå till en effekt på 100 - 200w på dessa fordon, och kostnaderna brukar ligga mellan 2 000 - 10 000 kronor.

En båt i skärgården

Installation av solceller på husbil, husvagn eller båt

Då installation av solceller kan vara riskfyllt bör du överlåta detta arbete till en certifierad solcellsinstallatör - om du själv inte är elektriker vill säga. Men innan du börjar med installationen är det viktigt att veta hur stor effekt du vill ha på dina solceller.

Ditt behov beror på hur mycket el du vill kunna producera. Hur stor effekt du vill ha påverkar också hur stor yta du behöver vid din installation.

För att du ska kunna dimensionera ditt system bör du ta reda på effekten av de elförbrukande produkter du har. Ett system på 100w ger i regel cirka 400Wh om dagen under vår, sommar och höst.

Att ha på kaffebryggaren i en halvtimme drar ungefär 100Wh, vilket betyder att du förmodligen inte behöver mer än 100w (ger cirka 400Wh/dag) på dina solceller. Detta då solcellerna bör täcka den effekt du använder när du inte kan få strömförsörjning från andra platser.

Många ägare av mindre solcellsanläggningar till sina båtar eller husbilar brukar införskaffa sig två solpaneler. Med andra ord, om du vill ha en anläggning på 100w kan du köpa två solpaneler á 50w. På så vis garderar du dig om den ena solpanelen faller i skugga.

Vem monterar solcellerna?

Du kan välja att montera ditt solcellspaket själv, men du kan även lämna in husbilen eller båten på service så hjälper de dig med det. Det finns många installatörer som är specialiserade på en viss typ av solceller. Vi rekommenderar att du får installationen gjord av en certifierad elektriker för att minska eventuella risker för felkopplingar.

Hur monterar man solcellerna?

Att installera solceller på en husbil, en husvagn eller en båt är en relativt enkel process. Nedan finner du ett förenklat förtydligande av processen:

Tänk på att alltid se till att solcellerna fungerar, och att allt är vattentätt. Det sista du vill är att anläggningen slutar fungera.

En husbil som står parkerad

Solceller till husbil och husvagn

Solceller till husbil och husvagn är bra om du står still ofta och behöver ström - exempelvis om du stannar någonstans i naturen. Då kan du njuta av att, med hjälp av ström från dina solceller, ha igång mikro, spis, lampor, titta på TV, ladda telefonen eller greja med datorn.

Det är viktigt att du har ett bra batteri, oftast räcker det med ett bra bodelsbatteri. För en anläggning på 100w kan ett 200Ah-batteri vara bra. Om du dock känner för att inte dra runt på onödig vikt kan det räcka med ett 100Ah-batteri.

Väljer du det mindre batteriet kan du istället behöva kompromissa med att exempelvis inte kunna titta på TV eller ladda din dator i samma utsträckning som om du hade det större batteriet - men det säger sig ju självt.

Solceller till båt

Att kunna installera solceller till båten kan vara en mycket bra idé, vill du övernatta vid en naturhamn kan det vara väldigt sparsamt om ström, och då underlättar det om du kan producera egen el via dina solceller. För oavsett var du lagt till för natten kan det vara skönt att kunna använda kylskåp, belysning eller värmare utan att köra motorn i onödan.

Ett exempel på solceller som passar till båt är multimarine solceller. De är böjliga, eller vikbara och även smutsavvisande. Du bör fästa dem på däcket på ett hårt underlag. Du kan även ha vanligare solceller som till exempel mono- eller kristallina kiselsolceller.

Det är speciellt bra med solceller på din båt då det oftast inte faller någon skugga mer än om du ligger nära en större båt i hamnen. Är du ute i naturhamnar eller på öppet hav bör du få betydligt mindre skugga. Oavsett är det enkelt och smidigt att investera i solenergi på detta sätt.

Utan skugga kan du producera el med dina solceller vare sig det är soligt eller molnigt då de även genererar el vid diffust ljus.