För många av oss är det en utmaning att hitta den idealiska rumstemperaturen. De flesta känner sig bekväma i ett rum med en temperatur på mellan 18 och 22 °C. Men att bestämma exakt var termostaten ska landa kan orsaka en hel del meningsskiljaktigheter.
Vi vet att det finns många faktorer som kan påverka hur varmt eller kallt du behöver ha det i ett rum. I den här artikeln kommer vi att titta på hur ni kan bli fria från oenigheterna, samtidigt som ni skyddar er familj och håller ett öga på energiräkningarna. Hos Folhälsomyndigheten kan du läsa mer om tillsynsvägledning om temperatur inomhus.
I den här enkla guiden visar vi dig hur du kan värma varje rum i ditt hem till sin ideala temperatur.
Varje rum i vårt hem har ett syfte och vi tillbringar mer tid i vissa av dem än andra. I stället för att värma upp hela ditt hem till samma temperatur bör du överväga att ställa in dina radiatorer så att varje rum värms upp för sitt ändamål. Är din källare kall så kanske du skaffa en luftvärmepump. Läs mer om alla fördelar med en luftvärmepump till källare här: värmepump kallt i huset.
Om du till exempel har en bebis eller små barn vill du se till att deras rum har en hälsosam temperatur som passar deras ålder och årstid. Enligt brittiska hälsomyndigheten bör rumstemperaturen för ett litet barns rum bör vara mellan 16 och 20 °C. Detta är mycket viktigt att komma ihåg, eftersom överhettning hos små barn kan leda till förödande konsekvenser.
För äldre boende är det, enligt Age UK, under de kalla månaderna viktigt att hålla en jämn temperatur på minst 18 °C i deras rum. Detta beror på att kylan sätter tryck på hjärtat, vilket kan öka risken för stroke, hjärtattack och hypotermi.
Vårt diagram nedan visar den rekommenderade temperaturen för varje rum i ditt hem. Dessa är de idealiska intervall där de flesta människor kommer att känna sig bekväma.
Som du kan se behöver inte alla rum ha den högsta temperaturen. Genom att sänka temperaturen på radiatorerna på platser som hallar, förrådsrum och korridorer kan du minska din energiförbrukning avsevärt. Detta kommer i sin tur att bidra till att sänka dina månadsräkningar och ditt koldioxidavtryck.
Många människor kämpar också med att veta vad de ska göra med rumstemperaturen under olika årstider. Den goda nyheten är att den ideala temperaturen borde passa de flesta av oss året runt. Oavsett om det är sommar eller vinter bör du försöka hålla rumstemperaturen runt 18-20 °C. Här kan du läsa mer om vilka inställningar du bör ha på din luftvärmepump under vintern: luftvärmepump inställning vinter.
Om sommarvädret till exempel innebär att omgivningstemperaturen är över 20 °C kan du behöva vidta åtgärder för att kyla ner dina rum. Detta kan göras genom att öppna fönster och dörrar och se till att värmen är avstängd under dagen.
Under vintermånaderna kan du hålla dig varm genom att ställa in värmen på en behaglig temperatur mellan 18 och 20 °C. Men om temperaturen utomhus ligger på minusgrader bör du hålla värmen på en jämn temperatur under hela dagen för att hålla ditt hem tillräckligt varmt för hela familjen.
Det är viktigt att vi förstår att rumstemperaturen kan ha en negativ inverkan på vår hälsa. Om det är för varmt eller för kallt i hemmet kan det orsaka olika sorters hälsoproblem. Detta är särskilt viktigt om du har små barn eller bor tillsammans med äldre släktingar.
Enligt Världshälsoorganisationens riktlinjer är 18 °C den lägsta temperatur som ett rum bör ha för att garantera god hälsa. Detta baseras på en frisk vuxen person i varma kläder och bör därför anpassas till personens egen hälsa och omständigheter.
För att undvika hälsorisker kan följande tabell fungera som en vägledning. Den visar vilka temperaturer som bör undvikas och var du säkert kan ställa in termostaten beroende på vem som befinner sig i hemmet.
Temperatur | Vägledning |
24 – 27°C | För varmt: Sänk värmen. Kan vara farligt för personer med hjärtproblem. |
18 – 21°C | Bekvämt: Idealisk temperatur för de flesta människor. |
15 – 16°C | Kallt: Kan vara farligt för personer med andningsproblem. Ökar risken för infektioner. |
9 -12°C | För kallt: Mycket osäkert för personer med befintliga hälsoproblem. Ökad risk för hypotermi. |
Ett av de största hindren för att familjer ska kunna värma upp sina hem ordentligt är de nuvarande energikostnaderna. Eftersom de flesta hem har flera energikrävande apparater (exempelvis kylskåp, datorer och tvättmaskiner) innebär det höga energipriset att folk skär ner på det viktigaste.
I en elvärmd villa i Sverige går cirka 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. På grund av denna höga kostnad är det många husägare som letar efter effektivare sätt att värma upp sina hem och spara på den energi de använder.
Nedan finns några lösningar och förbättringar som du kan prova och som kan bidra till att minska kostnaderna.
Detta gäller isolering av väggar, men du bör också se till att du har dubbelglasfönster och använder dragskydd. Alla sätt att förhindra att värmen flyr ut ur hemmet är en värdefull investering. Små, omedelbara åtgärder kan vara att använda tjockare gardiner och täppa till luckor runt dörrar och fönster.
Smarta kontroller sträcker sig från smarta termostater och appar på distans till smarta radiatorventiler. Dessa kontroller varierar i pris, men har olika fördelar beroende på dina behov. Med fullständiga smarta kontroller kan du schemalägga din uppvärmning, ställa in individuella rumstemperaturer och till och med styra din uppvärmning från din telefon, oavsett var du befinner dig. Med smarta radiatorventiler (kända som termostatiska radiatorventiler eller TRV) kan du ställa in varje radiator på en viss temperatur. Detta är ett mycket mer skräddarsytt sätt att värma upp ditt hem och innebär att du kan ställa in varje område i ditt hem på exakt den temperatur du behöver.
Dessa lösningar är ett utmärkt sätt att anpassa de uppvärmningsalternativ du redan har hemma och du kan göra stora energibesparingar. Men om du letar efter en långsiktig lösning som kan sänka dina räkningar ännu mer kan du överväga ett alternativt uppvärmningssystem.
Ett av de bästa sätten att spara energi hemma är att installera ett nytt uppvärmningssystem med låga koldioxidutsläpp, till exempel en värmepump. Dessa smarta lösningar använder energi som finns i naturliga källor, till exempel luft, vatten eller jord, för att värma upp bostäder.
Fördelen med en värmepump är att de är upp till 300 procent effektiva. Det innebär att för varje energienhet som används för att driva den kan den ge upp till tre gånger så mycket i värmeeffekt.
Värmepumpar producerar också minimala koldioxidutsläpp, vilket innebär att du också kan minska ditt koldioxidavtryck avsevärt genom att ersätta din gaspanna. För närvarande kommer exempelvis 19 % av Storbritanniens koldioxidutsläpp från det sätt på vilket vi värmer upp våra hem och byggnader. Genom att byta till ett system med låga koldioxidutsläpp kan du spara på dina energiräkningar och kraftigt minska den negativa påverkan på vår miljö. Om ditt hem hade en värmepump skulle du kunna minska dina värmeräkningar ner till en tredjedel, beroende på vilken typ av uppvärmningssystem du byter ut. Ytterligare besparingar kan också göras om du väljer att kombinera en värmepump med en förnybar energikälla, till exempel solceller. Är du intresserad av att skaffa solceller och undrar mer vad de kostar så kan du läsa mer här: solceller pris.
Den idealiska rumstemperaturen kan vara lite olika för alla, men om du väljer någonstans mellan 18 och 20 °C bör ditt hem vara hälsosamt och bekvämt. Alla reagerar olika beroende på ålder, hälsa och säsongsförändringar, men så länge du håller varje rum på rätt nivå för att passa dess syfte bör alla vara nöjda.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?