Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Får du installera en värmepump själv? Nej. Enligt lag är det olagligt att installera en värmepump själv, såvida du inte är certifierad kyltekniker.
Varför får du inte installera en luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump själv? För att värmepumpar innehåller F-gaser eller flourerande växthusgaser, som är ett samlingsnamn för konstgjorda gaser som innehåller flour. Dessa är extremt effektiva som köldmedium och används i värmepumpar, kylar, frysar och AC.
Installatörer ger ofta ett paketpris på värmepump och installation. För att du som kund ska få ett bra pris och finfina villkor på ditt köp rekommenderas du av Energimyndigheten att jämföra minst 3 offerter. Detta kan du enkelt göra med vår glimrande offerttjänst. Du får flera offerter från olika leverantörer som du kan jämföra hemma i lugn och ro. Du slipper själv tillbringa timmar med att kontakta installatörer. Vi gör det tråkiga jobbet åt dig. Och du kan räkna med mycket bra erbjudanden från installatörerna eftersom de vet att de tävlar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i dina personuppgifter för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Det finns många olika återförsäljare av luftvärmepumpar i Sverige. Branschen går på högtryck och ibland kan det som privatperson vara svårt att få offerter för att installatörerna helt enkelt är för upptagna. Då kan det vara en god idé att göra tvärtom - låt installatörerna kontakta dig med offerter. Du får flera offerter av oss från olika installatörer med paketpris på både pump och installation.
Givetvis kan du köpa bara luftvärmepump utan installation, men då måste du vara medveten om att garantin kanske inte gäller på samma sätt som den hade gjort om leverantören stått för både värmepump och installation. Var noga med att kolla upp köpvillkoren och garanti. Rådgör därför alltid före köpet. Skriv upp alla dina frågor och ställ till installatören när ni fått personlig kontakt.
Arbetet med att installera en luftvärmepump måste göras av en certifierad kyltekniker. Det beror på att luftvärmepumpar innehåller köldmedium, som är giftigt och omfattas av regler för hantering.
Räkna med att installationspriset landar mellan 4 000 och 8 000 kronor.
Före installationen kan du fundera över var utomhusdelen och inomhusdelen till din luftvärmepump ska sitta. Det bästa är att placera inomhusdelen så att luften kan spridas i huset. Vanligtvis är detta i hallen, eller över någon annan dörr med många anslutningar till andra rum. Utomhusdelen ska sitta skyddad vid väggen. Installatören kommer hitta den optimala placeringen i ditt hus.
Vi på GreenMatch rekommenderar starkt att du bör köpa en luftvärmepump med tillhörande installation. Detta på grund av att det är lättare att hålla redan på köpvillkoren och att garantin verkligen gäller. Rådgör alltid om dessa omständigheter med din installatör så du har såväl pris som villkor klart för dig före installation.
Installationen av en luft-luftvärmepump är enkel och brukar kosta mellan 4 000 och 8 000 kr, beroende på hur den ska monteras. Installationen kan också bli dyrare om någonting utöver det vanliga ska utföras. Luftvärmepumpens pris påverkas av installationskostnaderna.
Installationen av en luft vatten värmepump är dock dyrare och kostar runt 30 000 kr för en standardinstallation.
Frånluftsvärme kostar runt 18 000 kr att installera.
Det vanligaste är att installationen ingår i köpet av luftvärmepump. Du köper alltså luftvärmepumpen och installationen i ett paket. Detta är mest praktiskt eftersom du har allt samlat på ett ställe gällande garantier ifall din luftvärmepump skulle krångla. Det är också bra att anlita samma installatör vid service, dels för att få ett bra pris men dels också för att installatören känner till dig och din luftvärmepump. Här kan du läsa mer om den bästa luftvärmepumpen.
För arbetskostnaderna installatören utför kan du få rotavdrag för värmepump
och för materialet kan du numera få bidrag för energieffektiverande åtgärder.
Vill du byta till värmepump men inte vet exakt till vilken värmepump du vill har eller behöver så kan du läsa mer här: byta värmepump.
Vill du använda dig av bidraget för materialet och rotavdraget för arbetskostnaderna? Beställ gratis offerter utan bindning redan idag, inte minst för att undersöka möjligheterna utifrån dina unika förutsättningar. Räkna på hur mycket pengar du kan tjäna och rådgör med installatören. Du slipper själv ringa eller mejla runt för att få tag på installatörer. Vi gör jobbet åt dig. Och du kan vara säker på att få ett bra pris med tanke på att våra samarbetspartners vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Att installera en luftvärmepump är en relativt enkel process om man jämför med exempelvis jord- eller bergvärme. Installationen av en luft-luftvärmepump är enklast och tar kortast tid. Luft-vattenvärmepump och frånluftsvärmepump kräver mer arbete och beror mycket på dina förutsättningar.
Luftvärmepumpens innerdel bör placeras högt upp på väggen och centralt i boendet. Oftast monteras den i hallen, eftersom luften sprids lätt härifrån ut i övriga huset. Du slipper också direkt luftutblås eftersom du oftast inte vistas långa perioder i hallen. Det är viktigt att luft luft värmepumpen placeras utan näraliggande hinder för luftströmmen. Det är också bra att tänka på att utedelen sitter så nära innerdelen som möjligt. Vill du veta mer om hur en luft luft värmepump funkar på vintern så kan du göra det här: luftvärmepump vinter.
Denna typ är betydligt mer avancerad att installera.
Installationen av en frånluftsvärmepump är relativt enkel i jämförelse med exempel bergvärme eller jordvärme. Du behöver varken borra eller gräva. Värmepumpen installeras i ett pannrum, i ett grovkök eller på passande plats.
Det krävs att man drar en kanal från bostadens frånluftsventilation. Där hämtar värmepumpen in den luft som behövs för att utvinna energi.
Värmepumpen måste också kopplas till husets uppvärmnings- och varmvattensystem. Den ska också anslutas till elnätet, eftersom värmepumpen drivs med el.
En standardinstallation av en luft-luftvärmepump kostar cirka 7 000 kr och i denna brukar det ingå:
En luft-luftvärmepump tar mellan 4 och 16 timmar, beroende på förutsättningar. I genomsnitt tar en installation cirka 6 timmar.
En luft-vattenvärmepump tar 1-2 dagar att installera, beroende på hur många som arbetar och hur effektivt arbetet fortlöper.
När installatören och värmepumpen är på plats så tar själva installationen mellan 5 och 8 timmar.
Det lättaste sättet att bli med luftvärmepump är att använda vår busenkla offertjänst och jämföra offerter på luftvärmepumpar. Då sparar du timmar genom att slippa att själv kontakta massa installatörer. Du får upp till 4 gratis offerter utan någon som helst bindning. Är du inte nöjd med erbjudandena från installatörerna vi samarbetar med så är det bara att avböja. Allt du behöver göra för att få offerter är att klicka på knappen nedan och fylla i ett busenkelt formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Eftersom installationen är lätt att utföra så erbjuder många företag en standardinstallation för sina luftvärmepumpar. Det rör sig om en kostnad på mellan 4 000 och 8 000 kr. Om något speciellt måste utföras under installationen så kan kostnaden bli högre.
Installationen av värmepump måste utföras av certifierad personal. Enligt EU-lag i den så kallade F-gasförordningen (EU/517/2014) så måste all installation som innebär hantering av en köldmediekrets utföras av en certifierad kyltekniker. Det innebär att du inte får installera en luftvärmepump själv.
Det bästa är att rådgöra med en installatör vad som krävs för en installation av luftvärmepump. De har expertisen och kan skräddarsy kraven utifrån dina förutsättningar och preferenser. Därför är ett tips att använda vår offerttjänst, beställa offerter och rådgöra med den installatör som du tycker har det bästa erbjudandet. Det är alltid bäst att först rådgöra med en fackman.
I princip alltid är det korta svaret. Det lite längre svaret är att luftvärmepumpen har betalat av sig själv efter några år. Dessutom är energibesparingen positiv ur miljösynpunkt. En luft-luftvärmepump betalar av sig i energibesparingar snabbare än en luft-vattenvärmepump och en frånluftsvärmepump. Men med de sistnämnda kan du istället göra större besparingar.
Man brukar grovt räkna med att du kan spara mellan 30 och 50 % på dina energiräkningar med en luft-luftvärmepump i jämförelse med direktel. En luft-vattenvärmepump kan bespara dig upp till 70 % och en frånluftsvärmepump runt 50 %.
Ja, det går utmärkt. Problemet är att en certifierad kyltekniker måste installera den. Då är det kanske lika bra att låta återförsäljaren av pumpen även stå för installationen. Så garantier och köpvillkor bor under samma tak så att säga.
Enligt EUs F-gasförordning (EU/517/2014) måste all installation av köldmediekrets utföras av en certifierad kyltekniker. Därför får du inte installera en luftvärmepump själv. Om du inte är certifierad kyltekniker.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?