Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Kan eller vill du inte installera solceller på ditt tak?
Har du samtidigt mycket oanvänd yta på din tomt? Då kanske markmonterade solceller skulle vara det optimala alternativet för dig. Läs vidare och få reda på allt om priser och olika monteringsalternativ. Är du redan nu sugen på att ta in och jämföra offerter? Det kan vi hjälpa dig med.
Under tiden kan du läsa mer om de nuvarande villkoren för skattereduktion för solceller.
Genom oss får du upp till 4 offerter från lokala installatörer. Du slipper själv lägga ner timmar med att kontakta installatörer. Vi gör det jobbiga arbetet åt dig. Allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och jämföra offerterna du får. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Ja, man får placera solceller på marken.
Om solcellerna monteras utanför detaljplanerat område behövs inte bygglov för solceller på marken för privatpersoner. Om ställningen som solcellerna är mycket hög kan du behöva bygglov.
För lantbrukare som vill ha solceller på marken finns det speciella regler.
Att installera solceller på marken är dyrare än att montera solceller på tak. Ett solcellssystem på marken på 10 kW kostar cirka 176 000 kr inklusive grönt avdrag. Det beror främst på det stativ som du kommer behöva ha för att markmonteringen ska vara av kvalitet, och hålla länge. När du köper stativ till solceller ska de matcha solcellernas livslängd, vilket ligger på runt 30 år.
Installering av solceller ska även alltid göras av en certifierad elektriker, även om de inte monteras på ditt tak. Detta medför kostnad utöver material och solpaneler.
Priset för olika sorters markstativ skiljer sig åt ganska mycket. Det vanligaste är troligtvis att solcellerna på marken monteras på ställningar av stål med pålar.
Är du riktigt händig kan du till och med bygga egna ställningar av trä. Tänk på att de måste kunna tåla alla sorters väder.
Sorten på ställningen | Priset per kW (ungefär 3 solpaneler) |
---|---|
Ställning av stål med pålar | Cirka 3 000 kr |
Ställning av stål med pålar plus extra fästanordningar | Cirka 4 000 kr |
Ställning av stål på stående fot | Cirka 12 000 kr |
Ställning av trä plus plintar | Cirka 4 000 kr |
System av ballast som stabiliserar anordningen | Cirka 2 000 kr |
Detta är bara exempelpriser. För att få priser anpassade efter dina önskemål och behov så är det alltid bäst att jämföra offerter. Vi kan hjälpa dig med att få gratis offerter utan bindning.
Priset för 1 kW solceller i ett 10 kW solcellssystem på marken kostar cirka 18 000 kr med grönt avdrag på 20 %. Då har vi räknat med en ställning av stål med pålar och grönt avdrag på 20 %.
Nedan kan du se ett räkneexempel med besparingar och återbetalningstid för ett 10 kW solcellssystem. Och här kan du läsa mer om genomsnittlig återbetalningstid på solceller.
10 kW solceller inkl grönt avdrag 20 % | Stålställning med pålar till 10 kW solceller inkl grönt avdrag 20 % | Sammanlagt pris | Besparing per år | Återbetalningstid |
---|---|---|---|---|
156 000 kr | 24 000 kr | 180 000 kr | 13 000 kr | 13,85 år |
Obs! Exemplet ovan är bara ett räkneexempel. För att få en prisbild utifrån dina förutsättningar rekommenderar vi att du tar in och jämför offerter.
Markställningen till solceller brukar antingen vara fastgjuten i betong eller stå på en ställning av stål eller trä med markskruv. Det finns även solföljare, där du själv kan vrida dina solceller efter solen för att få ut största möjliga effekt av solens strålar.
Markställningar i stål sätts för det mesta fast i marken med markskruvar eller stavar. Det finns också möjlighet att placera tunga vikter för att hålla markställningen i rätt läge. På markställningen i stål monteras skenor som själva solpanelerna fästs i.
En färdigtillverkad markställning i stål är testade för att klara av väder, vind och snö.
Markställning i trä kan även användas till solceller på marken. Träställningen sitter fast i marken med markskruvar eller betongplintar. Om du använder träställning så fästs antingen solpanelerna med skenor eller genom att skruva fast solpanelerna i träkonstruktionen.
Bygger du en träställning själv så är det mycket viktigt att du är säker på att den kommer att hålla för väder, vind och snö. Dessutom är det också mycket viktigt att följa instruktionerna från ditt solcellsföretag för hur ska fästas. Försäkringsbolaget kan vilja ha en beräkning om ställningen kommer att hålla för väder, vind och snö.
Solföljaren vänder solcellspanelerna efter solens riktning. På så sätt är solpanelerna alltid vinklade optimalt och kan producera el till sin fulla potential. Solföljarna är dock väldigt dyra och inte alltid lönsamma.
En solföljare är inget måste för att du ska kunna producera egen el med hjälp av solen. Solföljaren kan vara ett bra komplement som säkerställer att du maximerar den årliga produktionen. En solföljare är inte ett alternativ om du väljer att fästa solpanelerna på ditt tak och är en av fördelarna med att montera på marken.
Det finns många fördelar med att ha solceller på marken istället för på taket. Marken är en yta där du inte behöver anpassa solcellerna efter takets lutning. Trots att de övervägande fördelarna så finns det även några nackdelar. Läs mer om både fördelarna och nackdelarna med solceller på marken nedan eller läs mer om de bästa solcellerna på marknaden: solceller bäst i test.
Är du intresserad av att installera en solcellsanläggning?
Ta in offerter och jämför priser och kostnader för solpaneler. Då kan du lättare se vad de olika företagen kan erbjuda dig.
Eftersom det är en stor investering behöver du kunna fundera i lugn och ro och sedan välja den som passar dig bäst. Eller välja att avstå från något av erbjudandena.
En annan anledning till att jämföra offerter från flera företag är att du kan se tydligt vad som kommer att ingå i kostnaden i ett färdigt solcellspaket.
Vi kan hjälpa dig med att få upp till 4 offerter utan förpliktelser. Du slipper ringa runt efter installatörer i timmar. Vi gör det slitiga arbetet åt dig. Du behöver bara jämföra vilket som passar dig bäst. Klicka bara på knappen nedan och fyll i det superenkla formuläret.
Det tar bara 30 sekunder
Solceller på marken kräver oftast inget bygglov. Om solceller ska monteras på jordbruksmark krävs en prövning mot Miljöbalken. Både privatpersoner och företag får installera solceller på marken.
Solceller på marken kostar runt 17 500 kr per installerad kW inkl grönt avdrag på 20 %.
En anläggning med solceller på marken på 10 kW kostar därför runt 175 000 kr inkl grönt avdrag på 20 %.
Solceller kan byggas på alla typer av mark. När solceller byggs på åkermark uppstår en avvägning om livsmedel eller energi ska produceras på platsen. Området där en solcellspark finns kan oftast återgå till jordbruk igen när anläggningen tas bort.
1 hektar solceller kommer att ge cirka 800 MWh per år. Detta motsvarar ungefär 160 villors elförbrukning per år. Inte dåligt, eller hur?
Ja, du får 20 % i grönt avdrag, men max 50 000 kr per person och år.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?