Jämför pris och offerter på Isolering
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara tid
Spara tid

Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst

Kostnadsfritt
Kostnadsfritt

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 30 maj 2024

Guide till varför du ska isolera ditt hus 2024

Isolering passar alla uppvärmningslösningar och du kan minska dina uppvärmningskostnader med upp till 50%. Dessutom, om ditt hus redan är isolerat, kommer du tjäna på att tilläggsisolera eller efterisolera ditt hus.

Här kan du läsa om varför det är så viktigt att du isolerar eller tilläggsisolerar ditt hus. Vi går igenom hur isolering fungerar, de populäraste isoleringsmaterialen och vad du ska tänka på när du isolerar olika delar av ditt hus.

Vill du ta steget mot att isolera ditt hus redan nu? Beställ offerter på isolering redan idag för att förhindra värmeläckage från ditt hus. I bästa fall kan du halvera dina energiräkningar. Slipp ödsla timmar på att själv kontakta isolerare. Allt du behöver göra för att få offerter är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret på en minut!

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Priset på isolering för ditt hus

Det finns många faktorer som avgör det slutliga priset på isolering och hur mycket den billigaste isoleringen kommer att kosta dig. Exempelvis kan en takisolering kosta allt från 500 kronor till 1 500 kronor per kvadratmeter och en tilläggsisolering av vindsbjälklaget kan kosta från 150 kronor till 500 kronor per kvadratmeter. Husets utgångsläge spelar roll, men även till mindre del valet av material.

Har du ett stort hus blir isoleringspriset givetvis högre än om du har ett litet. Vill du isolera många olika delar av ditt hus kommer priset för isolering också att bli högre. Du bör se isolering som en investering som kommer att spara pengar åt dig i framtiden. Om du får en offert från en auktoriserad installatör, försäkra dig om att även rådgivning ingår i priset.

Nedan kan du se de faktorer som bland annat kan påverka ditt isoleringspris. Observera att du får ett slutligt pris först när isoleraren har besiktigat din bostad.

  • Isoleringsyta: Antalet kvadratmeter i din bostad eller ytan på dina väggar, vindar eller krypgrunder.
  • Material: Till exempel mineralull, stenull eller pappersull.
  • Tjocklek: Detta avgörs av om du isolerar från grunden eller tilläggsisolerar. Tilläggsisolering är oftast billigare.
  • Gångbrygga: Om du behöver en gångbrygga så att du inte skadar isoleringen när du går på vinden, ingår detta också i priset.
  • Typ av fastighet: Det kan vara ett fritidshus, en åretruntbostad eller en kommersiell byggnad.
  • Husets ålder: Många äldre hus från 80-talet och tidigare har dålig eller ingen isolering. I detta fall är det vanligtvis dyrare.

Du kan räkna med att spara in kostnaden på mindre än 10 år. Dessutom kan du förvänta dig att se förändringar redan på din första värmeräkning efter installationen.

Vad är isolering och hur fungerar det?

Tips Home Insulation 1

Isolering är ett extra lager av material som hindrar värmen från att läcka ut ur ditt hem. Det kan installeras både invändigt och utvändigt. Inomhusluften omges av golv, väggar, fönster, ytterdörrar och tak. Tillsammans utgör dessa ytor din bostads klimatskal. Ett bra klimatskal är välisolerat och isolerar från kall utomhusluft på vintern och varm luft på sommaren.

Isolering fungerar genom att minska flödet av värme genom det material som används. Ju sämre värmeledning, desto mer effektiv blir isoleringen. Material med hög lufthalt har ofta den bästa isoleringsförmågan. Ju tyngre och tätare ett material är, desto bättre är dess värmeledningsförmåga - och desto sämre är det som isoleringsmaterial. Metaller har till exempel mycket god värmeledningsförmåga och används därför inte.

När du letar efter ett effektivt material bör du titta på lambdavärdet (λ). Det visar hur väl värmen transporteras i materialet. Ju lägre lambdavärde, desto bättre isolerar ditt valda material. Isoleringsmaterial har vanligtvis ett lambda-värde mellan 0.035 - 0-045 W/m °C. Här är lambdavärdet på tre av de vanligaste isoleringsmaterialen enligt Kommunal energi- och klimatrådgivning i Syd.

CellulosaMineralullCellplast
Lambda-värde (λ) 0,038 - 0,040 W/m °CLambda-värde (λ) 0,036 - 0,040 W/m °CLambda-värde (λ) ca 0,038 W/m °C

Så påverkas ditt inomhusklimat

När du isolerar ditt hem ser du även till att rätt temperatur och luftfuktighet upprätthålls. Temperaturen är viktig eftersom ett torrt inomhusklimat är att föredra, oavsett om det är ett fritidshus eller en åretruntbostad.

Det är också ett effektivt sätt att förebygga invändiga fuktskador, till exempel mögel, som orsakas av fukt och ånga i huset. Rätt isolering kan bidra till att ditt hem inte kyls ner i onödan under vintermånaderna.

Planerar du att ersätta din värmekälla med till exempel en luft vatten värmepump eller bergvärme  rekommenderar vi att du samtidigt låter kontrollera din isolering för att du ska kunna spara så mycket pengar som möjligt.

Ett välisolerat hus kommer inte bara att spara dig pengar, utan också minska ditt klimatavtryck.

Olika sorters isoleringsmaterial

Gm Isolering

Det finns ett brett utbud av isoleringsmaterial och varumärken på den svenska marknaden till olika priser. En isolerare kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för ditt hem.

Populära material och deras användningsområden:

Cellgummi eller Armaflex isolering är till för rör, ventilationskanaler på kyl- och klimatanläggningar och där man vill förhindra kondens.

Cellplast (frigolit) består av 98 % innesluten luft, vilket gör den lätt och enkel att hantera. Cellplast består av polystyren (PS) som expanderats till expanderad polystyren (EPS) eller extruderats till extruderad polystyren (XPS). Dessa material passar bra till golv, väggar och tak. Kan även användas som tjälskydd.

Cellulosaisolering (lösullsisolering) används till golv, väggar och tak och isolerar bra mot ljud.

Leca (lerkulor) används till krypgrund, torpargrund och grundisolering.

Mineralullsisolering (glas- och stenullsisolering) isolerar bra mot buller, men är också användbart i brandskyddade konstruktioner för att skapa eldfast isolering. Företaget Rockwool är världsledande inom tillverkning av stenullsisolering och riktar sig främst mot byggnadsindustrin. Isover (före detta Isover gullfiber) är ledande inom den svenska isoleringsmarknaden med över 80 års erfarenhet.

Perliteisolering (vulkansten) är lätt att arbeta med och rinner lätt ner i alla hålrum.

PIR-isolering (fast polyuretanskum) tar lite plats, är lätt att installera och har bra brandsäkerhet. En världsledande aktör inom denna typ av isolering är Kingspan Insulation.

PUR-skum (skumplats eller skumgummi) kan användas till ljudisolering, värme- och/eller kylisolering och lämpar sig för många användningsområden.

Träfiberisolering har mycket bra ljuddämpande egenskaper och lämpar sig bra mellan rum och våningar i ditt hus. Ett populärt företag med träfiberbaserat byggmaterial för isolering är Hunton.

Vilken typ av material som används beror på var i bostaden du vill ha arbetet utfört. Till exempel används cellulosa ofta för hålväggs- och vindsisolering, medan mineralull är perfekt för tak eller golv. Vissa typer kan kräva att en auktoriserad isolerare installerar dem.

Dessutom bör du alltid välja en typ som är brand- och flamsäker. Det kan också vara bra att kontrollera att typen inte drar till sig insekter eller andra skadedjur. Det bästa sättet att få reda på vilka isoleringsmaterial du vill använda är att ha kontakt med en certifierad isolerare. Vi på GreenMatch erbjuder tre gratis offerter utan bindning från olika isolerare. Så slipper du själv lägga timmar på att kontakta massor av firmor för att få offerter. Du kommer att få isolerarnas bästa offerter eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret på en minut för att få offerter!

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Att tänka på vid olika typer av isolering

Det finns flera saker att tänka på när du ska isolera eller tilläggsisolera ditt klimatskal. Ett bra sätt att se om du behöver isolera ditt hus är att använda sig av termografering med värmekamera. Denna metod är också bra efter isoleringen för att kontrollera så att arbetet blivit rätt utfört.

Tilläggsisolera din vind

Ungefär 15 % av värmeförlusterna sker genom vinden och taket i äldre hus. Därför är tilläggsisolering av vinden en förhållandevis enkel och lönsam investering. Speciellt om din nuvarande isolering är tunnare än 20 cm. Många äldre vindsisoleringar är bara 5-10 cm och ofta kan du få plats med 50 cm isolering. Priset är till största delen en arbetskostnad och en mindre del materialkostnad. Tilläggsisolering, eller efterisolering, av din vind kan göras med skivor eller att spruta lösull över vindsbjälklaget.

Du bör se till att ventilationen på vinden är god, eftersom kondens kommer att uppstå och behöver transporteras ut. Energimyndigheten har utförlig information om tilläggsisolering av vind.

Tilläggsisolera dina ytterväggar

En generell regel är att bara tilläggsisolera ytterväggarna om fasaden ändå behöver bytas. Om byggställningar redan finns på plats blir priset för tilläggsisolering inte lika högt.

Ytterväggarna isoleras vanligtvis utifrån för att motverka köldbryggor i väggkonstruktionen. Du kan isolera inifrån, men detta kan ge fuktproblem. I vissa fall kan man inte göra det utifrån, som med en kulturhistoriskt värdefull byggnad, då fasaden inte får förvanskas.

Om ditt hus utseende påverkas negativt av tilläggsisolering så kan en måttlig isolertjocklek på 5 - 15 cm och lufttätning vara ett alternativ.

Tilläggsisolera dina golv och din källare

Isolering golv

Tilläggsisolering av golv och källare kan vara ekonomiskt lönsamt och skapa bättre inomhuskomfort, speciellt om du behöver ny dränering och om källaren är uppvärmd.

Om du vill installera elektrisk eller vattenburen golvvärme, så bör du alltid tilläggsisolera, särskilt i markvåning. Detta för att inte energiförluster ska uppstå. Tänk på att du bör isolera för alla typer av husgrund, eftersom dålig isolering under ditt hus kommer att ha betydande energiförluster.

Fukt i källaren är ett vanligt problem bland husägare. Fukten kommer vanligtvis utifrån genom golv och väggar på grund av dålig dränering. Vilken typ av dränerings- och isoleringsmetod du ska välja beror på vilken grundläggning ditt hus har.

Isolering av krypgrund

Krypgrunder är vanliga under svenska hus och ventileras av utomhusluften. Tilläggsisolerar du golvbjälklagret så blir luften i krypgrunden kallare. Då ökar risken för kondens och fuktskador. Du kan motverka detta med hjälp av dränering och tätning mot markfukt. Även tilläggsisolering av kryprumsväggarna och markytan kan vara en god idé.

Isolering av platta på mark

Står ditt hus på en platta på marken så kan du göra en utvändig dränering och tilläggsisolera med kantbalksisolering runt ditt hus. Du kan även isolera invändigt, men detta kan skapa risker med fukt och bidra till mindre boyta.

Kan jag isolera min bostad själv?

Ja, du kan isolera din bostad själv om du är säker på vilken typ av isolering du ska använda och har en god förståelse för hantverket. Observera att vissa typer kräver en auktoriserad isolerare, som inblåsning av cellulosa. Detta beror på att professionell utrustning måste användas.

Du bör dock alltid se till att det blir rätt från början, annars riskerar du att ändå behöva investera i en professionell lösning.

Kan jag få ROT-avdrag för att isolera mitt hus?

Ja, du kan få ROT-avdrag för att isolera ditt hus. Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden. Tänk på att:

  • Huset ska vara minst 5 år gammalt.
  • Du måste stå som ägare till huset där installationen äger rum.
  • Du måste vara obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret och betalat tillräckligt i skatt.

Du kan läsa mer om ROT på Skatteverkets hemsida.

Anlita ett proffs på isolering för bästa resultat

Företag som säljer isolering brukar ha information hur du bäst isolerar ditt hus. Är du  osäker på vilket isoleringsmaterial som är optimalt för dig så är det värt att kontakta en sakkunnig, som en medlem i Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR). Du kan även hitta din lokala energi- och klimatrådgivare som erbjuder gratis rådgivning på Energimyndigheten.

GreenMatch partners har lång och bred erfarenhet av lösningar för både privata och kommersiella kunder. Vi hjälper dig gärna att hitta isolering till ett bra pris. Ska du isolera ditt hem kan du enkelt beställa upp till 3 skräddarsydda offerter, gratis och utan bindning. Du kommer att få kontakt med våra partners, som konkurrerar med varandra och därför kommer att ge dig sina bästa priser. Slipp ödsla timmar på att själv kontakta isolerare och beställ offerter genom GreenMatch! 50 000 svenskar har redan sett fördelarna och använt sig av vår enkla och tidssparande tjänst.

Fyll i formuläret på bara en 1 minut