Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
En luft-luftvärmepump utvinner lagrad solenergi i form av värmeenergi från uteluften, för att sedan värma upp ditt hus genom en fläkt. Det är den billigaste av luftvärmepumpar, och vad vi kommer prata om i den här artikeln när vi säger luftvärmepump. Trots den billigare investeringen kan den kraftigt minska dina uppvärmningskostnader - men kan inte själv stå för hela värmebehovet.
Att installera en luftvärmepump är enkelt alternativ om du har direktverkande el. Detta på grund av att:
Med en luftvärmepump får du komfort, effektivitet, driftssäkerhet, låg investeringskostnad samt en hög besparing. Och utöver att värma ditt hus kan de även kyla ditt hus under sommaren.
Är du trött på din höga elräkning?
Om du är i tankarna att köpa en luftvärmepump bör du jämföra olika företag. GreenMatch kan hjälpa dig med just det - klicka på knappen nedan och fyll i formuläret så hjälper vi dig komma kontakt med lokala installatörer som ger dig ett relevant pris utifrån dina energibehov.
Det tar bara 30 sekunder
Luftvärmepumpens pris är i regel mellan 12 000 kronor och 25 000 kronor inklusive installation. Vilket gör den till den billigaste av luftvärmepumpar på marknaden.
Luftvärmepumpar som ligger i de lägre prisklasserna är oftast mindre. De används främst till garage och fritidshus. Ska du ha en luftvärmepump till ditt hus bör du lägga dig i den högre prisklassen.
Oavsett var du vill ha din luftvärmepump är det billigt jämfört med andra värmepumpar, samtidigt som de är effektiva värmekällor.
Här kan du läsa mer om luftvärmepump pris inkl. installation.
Spara 30 % på arbetskostnaden av en luftvärmepump i hemmet med rotavdraget. Arbetskostnaden i sin tur räknas i vanliga fall som ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden. Något som i praktiken ger ett avdrag på 9 % av totalkostnaden.
Schablonbeloppet är framtaget av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen tillsammans med Skatteverket för att göra det lättare för dig som konsument.
Rotavdraget dras även av på fakturan direkt, vilket gör att du slipper betala fullpris och ligga ute med pengar. Det kommer dock med vissa krav på dig och huset för att du ska kunna nyttja rotavdraget, läs mer om det på Skatteverkets hemsida.
En luftvärmepump utvinner värmeenergi från uteluften i utedelen. Värmen förs över till ett köldmedium, köldmediet i sin tur går igenom en kompressor, där trycket höjs och temperaturen stiger. Köldmediet transporteras sedan till innedelen i värmepumpen, som sprider värmen i huset med hjälp av en fläkt. Köldmediet kyls ner när värmen avges, och den går genom en expansionsventil där trycket sjunker och processen börjar om.
Under sommaren så kan du kyla med luftvärmepumpen, och processen fungerar helt enkelt omvänt då.
Eftersom många luftvärmepumpar inte fungerar optimalt under väldigt kalla temperaturer, fungerar de som mest effektivt i södra och mellersta Sverige.
Eftersom en luftvärmepump omvandlar värmen som finns i utomhusluften till värme i huset är det ett miljövänligt sätt att värma upp ditt hus på. Värmen i utomhusluften kommer från solenergi, som är en förnybar energikälla. Värmepumpen använder dock el för att fungera, så helt utan klimatpåverkan är den inte. Energipåverkan beror då på vad för energimix du har, men oavsett vad minskas din påverkan med en luftvärempump.
Eftersom det är miljövänligt är det viktigt att värmepumpar granskas och prövas på olika sätt av en oberoende källa för att bevara trovärdigheten och bekräfta standarden på produkterna.
För att du ska få ut så mycket som möjligt av din luftvärmepump är det viktigt att dimensionera luftvärmepumpen rätt. Det lättaste är att först se över vad du har för värmebehov i ditt hushåll. Luftvärmepumpen fungerar som bäst om du har ett enplanshus i södra Sverige med öppen planlösning och god ventilation.
Har du ett mindre hus och en öppen planlösning räcker det med ett splitsystem, det vill säga en innedel och en utedel.
Är en fläkt inte tillräcklig, kan du då koppla utedelen till flera innedelar, i ett så kallat multisplitsystem. Då har du 2 eller flera inomhusdelar som är kopplade till en utedel. Detta kan vara en bra idé om du till exempel har flera våningar du vill värma upp. Ett multisplitsystem tillåter dig även att ha olika temperaturer i olika delar av ditt hus.
Ett alternativ till multisplitsystem, är att installera två luftvärmepumpssystem, något som inte alltid nödvändigtvis behöver bli mycket dyrare.
Luftvärmepumpar finns i modeller då det gäller montering. De kan monteras i taket, på väggen eller på golvet. Detta ger mera flexibilitet för dig och öppnar flera alternativ vid placering av fläkten.
Saknar du utrymme på väggarna? Då kan ett alternativ för dig vara att installera en takmonterad luftvärmepump. Som namnet anger monteras den upp i taket.
Väggmodellen är den vanligaste typen, och den monteras på väggen nära taket. Med väggmonterad luftvärmepump finns fler valmöjligheter än en golvmodell, och spridningen av luften sträcker sig ofta längre.
Golvmodellen denna monteras mot väggen likt en väggmonterad, men den placeras på golvet likt radiatorer. Dessa kan du med fördel placera under ett fönster till exempel. Golvmodellen blåser ut luften från ovansida. Så antingen kommer luften rakt upp, eller så vinklar du den lite snett uppåt istället.
Då golvmodellen placeras vid golvet, kan den vara mer diskret än en väggmonterad. Det kommer dock med nackdelen att mer möbler kan vara i vägen och förhindra att luften får en jämn spridning i rummet.
Är du inte säker var du ska montera innedelen till luftvärmepumpen? Lugn. Beställ offerter via GreenMatch och rådgör med installatörerna du får offerter från.
Det tar bara 30 sekunder
Det finns flera viktiga saker att tänka på innan du köper en luftvärmepump. Det du främst måste se över är vilka funktioner som passar just ditt hushåll bäst, och vad du vill få ut av din nya luftvärmepump.
COP (Coefficient of performance) beskriver värmepumpens verkningsgrad och hur mycket värmeenergi värmepumpen producerar av den elektricitet som den förbrukar. Om en värmepump har ett COP-värde på 3 betyder det att den ger tre gånger mer energi än den förbrukar.
Eftersom Sverige har så pass tydliga årstider kan COP bli missvisande, då detta värde testas i ett laboratorium vid en temperatur. Det är därför bättre att titta på SCOP-värde (Seasonal Coefficient of Performance) än COP, då detta värde istället ser på verkningsgraden över ett helt år Värmepumpars SCOP kan anges för 3 olika klimat - varmt, medel och kallt. Sverige tillhör då det kalla klimatet.
EER står för Energy Efficiency Ratio och avser även detta hur mycket effekt värmepumpen ger mot vad den förbrukar vid kyla istället för vid uppvärmning. Utöver det fungerar de väldigt likt varandra. Köper du en värmepump för att värma ditt hus är det är dock inte lika viktigt riktmärke. Då värmepumpen kommer spendera mycket mer tid att värma än att kyla i Sverige är det där de stora besparingarna finns.
Energimärkning finns till för att upplysa konsumenten om hur energianvändningen ser ut. På energimärkningen för luftvärmepumpar kan du hitta både SCOP och SEER-värdet (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Där kan du även se för vilket klimat värdena anges, och för vissa värmepumpar kan du även se värdena för flera klimat.
Luft-luftvärmepumparna i Norden används främst för att generera värme. Men i stora delar av världen används luft-luftvärmepumpen för att generera kyla.
Därför är det viktigt att se till att du köper en luftvärmepump som är tillverkad för att klara den vintern i Sverige. De bör fungera ned till cirka -20°C. Effektiviteten när utomhustemperaturen blir kallare sjunker oavsett luftvärmepump, men vissa klarar det bättre än andra. Det är just därför det är viktigt att när du jämför luftvärmepumpar, att du kollar på hur de presterar i vårt kalla klimat.
När värmepumpar används för uppvärmning av huset, bildas kondensvatten i pumpens utedel. Detta vatten fryser under vintern, vilket leder till att värmepumpen måste avfrostas för att fungera optimalt. Därför är det viktigt att hålla koll på hur det ser ut när temperaturen sjunker.
De flesta luftvärmepumpar avfrostas automatiskt och då tar det cirka 10-15 minuter. Automatisk avfrostning kan dock inte ske om inomhustemperaturen är för låg, så var vaksam.
Mängden kondensvatten skiljer sig mellan olika modeller och märken, men också beroende på hur hårt värmepumpen måste arbeta. Ju hårdare värmepumpen jobbar, desto mer kondensvatten bildas. När marken under värmepumpen fryser så finns det risk att den till slut skadar jorden, växtligheten och även husgrunden, om isen inte avlägsnas.
Om luft-luftvärmepumpen inte verkar optimalt för ditt hus kan du se över andra värmepumpar som luft-vattenvärmepumpar eller frånluftsvärmepumpar. Bägge värmepumpar kan generera mycket större energibesparingar än en luft-luftvärmepump. Det kommer dock med högre investeringskostnader, och förutsätter att du har vattenburen värme. Detta eftersom det är kostsamt att installera ett vattenburet distributionssystem. Frånluftsvärmepumpen kräver även att du har mekaniskt ventilation, något du ofta finner i nyare hus.
Värmepumpar andra än luft-luft kommer även med fördelen att utöver kunna spara pengar på uppvärmningen av huset, kan de även minska dina kostnader för att värma upp tappvattnet, något luft-luftvärmepumpen inte kan göra.
Utöver det finns det även bergvärme och jordvärme. De kostar mer att installera de andra värmepumparna, men ger högre besparingar - och passar bättre i norra Sverige än luftvärmepumpar.
Är du inte säker på vilken sorts värmepump du vill ha? Beställ offerter på flera.
Det tar bara 30 sekunder
Eftersom en luftvärmepump inte behöver kopplas till ett vattenburet distributionssystem är installationen en relativt enkel process. Dock måste den göras av en certifierad kyltekniker.
Du kan själv göra delar av installationen för att snabba på processen, men vi rekommenderar att använda dig av en certifierad tekniker för hela installationen. Här kan du läsa mer om att installera luftvärmepump själv: installation luftvärmepump.
Innedelen är den del som fördelar värmen i huset. Därför är det viktigt att placera den så att du får så lång kastlängd som möjligt (luften ska kunna röra sig så fritt som möjligt i huset). Hallen är ofta ett bra ställe att placera luftvärmepumpen. Därifrån brukar den mycket bra anslutning till de flesta rummen i huset, som till exempel vardagsrummet, köket samt trappan upp till övervåningen om det finns en sådan.
Det bästa är dock att stämma av med installatören var den mest optimala platsen för luftvärmepumpen är. Eftersom det måste göras håltagningar och rördragningar är det viktigt att höra vad installatören säger. Men det är bra om du tänker efter lite, då du vet bäst hur du vill sprida värmen.
När ni är överens om var innedelen ska sitta, kan även utedelen placeras på rätt ställe. Det är innedelens position som avgör var utedelen sedan ska placeras. Det mest optimala är så kort rördragning som möjligt mellan innedelen och utedelen. Installatören gör hål där det är nödvändigt för att kunna dra rör mellan innedelen och utedelen. Installationen går normalt på runt 4-6 timmar.
Utedelen står oftast på ett markstativ. Eftersom utedelen kan ge ifrån sig en del ljud brukar den ha vibrationsdämpare också. Om det inte passar med utedelen ståendes på ett markstativ kan den även sättas upp på väggen.
När du bestämmer dig för att köpa en luftvärmepump gäller det att jämföra mellan flera olika företag. Det gäller att jämföra värmepumpens prestanda, samt priset på luftvärmepumpen och priset för installationen. Om möjligt är det en bra idé att ta in offerter från flera olika företag.
Vi på GreenMatch hjälper dig gärna komma i kontakt med flera installatörer utifrån dina unika behov. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att starta processen.
Slipp att själv leta efter värmepumpar och installatörer - vi matchar dig med installatörer där du bor utifrån dina behov!
Det tar bara 30 sekunder
Ja, beroende på vilken luftvärmepump du väljer kan den även fungera som en AC och kyla ditt hus under varma sommardagar.
En luftvärmepump kostar vanligen runt 12 000 kronor till 30 000 kronor inklusive installation. Den största faktorn på priset är hur stort värmebehov du har, och hur stor yta du behöver värma upp.
Ja. De använder sig av en liten andel el för att kunna skapa värmeenergi flera gånger större, och resten av värmeenergin kommer från solenergi lagrad i uteluften. Läs mer om hur det fungerar här
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder