Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Luft-vattenvärmepumpen kan minska dina uppvärmningskostnader med upp till 70 %. Värmepumpar är även ett utmärkt alternativ för miljön, eftersom de använder sig av förnybar energi i form av lagrad solenergi i uteluften.
Tror du att en luftvärmepump är rätt alternativ för dig? Eller tror du att jordvärme eller bergvärme kan passa dig bättre? Det finns många olika värmepumpar att välja mellan och det finns givetvis både för- och nackdelar med luft vattenvärmepumpar. Oavsett vilken typ av värmepump du är intresserad av så hjälper vi dig att komma i kontakt med installatörer i ditt område.
Det tar bara 30 sekunder
Luft vatten värmepumpens pris är vanligtvis mellan 80 000 kr och 120 000 kr. Vilken modell, märke och storlek på luft vattenvärmepumpen som passar dig bäst beror på en mängd olika omständigheter, som geografiskt läge, storlek på vattenberedaren, storlek på huset och din isolering.
Det finns luft vatten värmepumpar med varmvattenberedare. Kostnaden för luft vatten värmepumpar med varmvattenberedare är minst 25 000 kr högre jämfört med en luft vatten värmepump utan varmvattenberedare. Fördelen med en separat varmvattenberedare är att värmepumpen tar mindre plats och därför kan placeras i mindre utrymmen där det är lågt i tak.
I praktiken innebär det ett avdrag på 9 % från det totala priset. Arbetskostnaden vid installation av en luft-vattenvärmepump räknas som ett schablonavdrag på 30 % av den totala kostnaden. Detta schablonavdrag har tagits fram av Skatteverket och SKVP. Kommer du överens med din installatör om att använda ROT-avdraget så dras det direkt på din faktura.
Det finns vissa krav du måste uppfylla. De viktigaste kraven är:
På Skatteverkets hemsida kan du läsa allt om rotavdrag luft vattenvärmepump.
Du kan även från och med juli 2023 få bidrag för energieffektivisering, som innebär att du kan få upp till 30 000 kr i avdrag på luftvärmepumpen.
För en medelstor villa på 150 kvm i mellersta Sverige kan du räkna med ungefär 12 000 kr per år för en luft vatten värmepumps driftskostnad. Detta inkluderar uppvärmning och tappvatten. Vi har då utgått från en årsförbrukning på 6 000 kWh med ett elpris på 2 kr/kWh. En luft vatten värmepumps driftskostnad varierar utifrån en mängd olika förutsättningar, som elpris, uppvärmningsbehov och var i vårt långa land du bor.
6 000 kWh till 7 000 kWh per år kan du räkna med att en luft-vattenvärmepump drar i de södra och mellersta delarna i Sverige för en normalvilla. I norra Sverige kan pumpen dra upp till 8 500 kWh för samma villa. Företaget Mitsubishi har utvecklat en speciell och effektivare teknik för de nordligare och kallare delarna av Japan. Tekniken kallas Zubadan och kan med fördel användas även i norra Sverige.
Räkna med avbetalningstid på 5-8 år om du nu använder dig av direktel. Återbetalningstiden för en luft-vattenvärmepump skiljer sig utifrån energibehov, nuvarande värmesystem, storlek på huset och geografiskt läge. En luft-vattenvärmepump brukar ha en livslängd på 20 år. Därför har du många år med besparingar efter avbetalningstiden. Kort sagt: en mycket lönsam investering.
Är du intresserad av en billigare värmepump kanske en luft/luftvärmepump passar dig. Läs mer på: luftvärmepumpens pris.
Vill du byta till värmepump men inte vet exakt till vilken typ av pump du vill byta till så kan du läsa mer här: byta värmepump.
Under optimala omständigheter kan du med en luft vattenvärmepump minska de årliga energikostnaderna med 70 %. Detta medför att du kan spara runt 10 000 kronor och uppåt per år.
Luft-vattenvärmepumpens pris blir lägre, samtidigt som effektiviteten förbättrats avsevärt de senaste åren. För att se hur effektiv en värmepump är kan du använda dig av SCOP. Det visar värmefaktorn utjämnat för årets säsonger, det vill säga hur mycket värmeenergi du får ut för varje kWh el värmepumpen använder. Om en värmepump har SCOP 4, så får du ut 4 kWh värmeenergi för varje 1 kWh el du använder.
Här är några exempel på luft-vattenvärmepumpar, för att ge dig en skissartad överblick över olika pumpar. Dessa värmepumpar har testats speciellt för zonen “kallare klimat” vilket då omfattar Sverige. Vi ger exempel på låg framledningstemperatur för golvvärme och medel framledningstemperatur för radiatorer. Du kan även läsa mer om bergvärme kan vara ett alternativ för just dig här: bergvärme eller luft vatten.
Märke / Modell | SCOP Låg framledningstemperatur | SCOP Medel framledningstemperatur | Ljudeffektnivå utomhus i dB(A) |
---|---|---|---|
4,04 | 3,00 | 47 dB(A) | |
4,15 | 3,35 | 49 dB(A) | |
4,08 | 3,20 | 65 dB(A) | |
4,26 | 3,47 | 55 dB(A) | |
4,32 | 3,28 | 47 dB(A) |
Värden från heatpumpkeymark.com.
Läs vårt omfattande luft/vattenvärmepump bäst-i-test för att ta reda på vilken värmepump som är bäst i test.
En luft vattenvärmepump utvinner lagrad solenergi ut uteluften. Omvandlingen sker i värmepumpens förångare och kompressor där temperaturen höjs och ökar mängden energi som finns i utomhusluften. På vintern krävs det en större energimängd för att värma upp utomhusluften innan den går vidare in i husets uppvärmningssystem. En luft-vattenvärmepump klarar att generera värme till huset även när temperaturen är -20°C men effekten blir lägre.
Installationen av en luft-vattenvärmepump tar vanligtvis bara några dagar. Mer omfattande installationer tar givetvis längre tid. Allt arbete sköts av installatören. Till skillnad från jordvärme och bergvärme krävs ingen borrning eller grävning. Detta drar ner på både installationstiden och kostnaden.
En luft-vattenvärmepump består av två delar: innedelen och utedelen. I utedelen utvinns värmeenergin ur uteluften. Innedelen för sedan över värmen till att värma upp vatten. Varmvattnet i radiatorer och golvvärme värmer därefter upp ditt hus på ett effektivt sätt.
Installationen av luft-vattenvärmepump består av följande steg:
Som sagt tar det normalt ett par dagar. Arbetet kan dock utföras på endast en dag om flera installatörer arbetar.
Viktigt att komma ihåg! Eftersom värmepumpar innehåller miljöskadliga vätskor måste installation av en luft-vattenvärmepump göras av en certifierad tekniker.
Vill du köpa luft vattenvärmepump? Om du bor i nybyggnation så kan en frånluftsvärmepump vara ett passande val, annars kanske du vill I så fall bör du jämföra offerter på luft-vattenvärmepumpar. Energimyndigheten rekommenderar att jämföra förslag från minst 3 olika företag. Vi hjälper dig med det - genom oss får du upp till 4 offerter. Genom oss kommer du i kontakt med installatörer som ger dig skräddarsydda offerter. De vet att de konkurrerar om dig så de gör sitt bästa för att få just dig som kund. Du slipper dessutom lägga ner timmar på att själv beställa offerter från olika installatörer. Allt du behöver göra för att komma igång är att klicka på knappen nedan och fylla i ett busenkelt formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Priset för en komplett installation av en luft-vattenvärmepump hamnar i vanliga fall på runt 80 000 – 150 000 kronor. Det förutsätter dock att du redan har vattenburen värme.
Du kan få ta del av rot-avdraget när du installerar en luft-vattenvärmepump. Du kan på så vis dra 30 % av arbetskostnaden. Det blir i praktiken oftast ett avdrag på 9 % av totala priset för din luftvärmepump, då arbetskostnaden räknas som ett schablonbelopp på 30 % av det totala priset.
För att kunna kyla med din luft-vattenvärmepumpen kan du behöva installera en extra del, en fläktkonvektor likt för luft-luftvärmepumpar. Värmepumpens funktionen fungerar då helt enkelt omvänt, likt en kyl, och du kyler ner ditt hus på ett effektivt sätt.
En luft-vattenvärmepump med SCOP på 3,3 betyder att, utslaget över årets förbrukning, får du ut 3,3 kWh värmeenergi för 1 kWh el förbrukad. Resten får du från värmeenergin i uteluften. Du sparar alltså 70 % på din värmeförbrukning.
COP står för coefficient of performance och visar på verkningsgraden vid ett specifikt tillfälle. SCOP, seasonal coefficient of performance, visar istället det värdet utslaget över ett år med de olika årstiderna. Det gör det till ett mycket bättre värde att titta på.
En luft-vattenvärmepump brukar räknas ha en livslängd på 15 – 20 år. Med en återbetalningstid som vanligen ligger på halva den tiden finns det mycket pengar att spara.
När värmen från uteluften möter köldmediet i utedelen värms mediet upp och ånga bildas. Detta sker med hjälp av en expansionsventil som ser till att sänka trycket inuti förångaren och därmed sänka kokpunkten för köldmediet. Ångan leds sedan in i en kompressor. Här höjs trycket på det nu gasformiga köldmediet och temperaturen stiger kraftigt.
Den varma gasen trycks sedan in i en kondensor – en värmeväxlare. Kondensorns funktion är att låta gas övergå till vätska – kondensera. När gasen övergår till flytande form frigörs stora mängder kemisk energi i form av värme.
Denna värme kan nu överföras till husets vattenburna värmesystem och ledas till varmvattenberedaren. Därefter återgår köldmediet som nu är i flytande form tillbaka till en expansionsventil där dess temperatur sänks ytterligare. Till sist leds köldmediet tillbaka till förångaren och hela processen börjar om igen.
Beroende på tillverkare och modell kan processen och värmepumpens olika delar variera något men i huvudsak fungerar det likt detta.
En luft vatten värmepump kostar vanligtvis runt 80 000 kr till 120 000 kr.
För en medelstor villa på 150 kvm i mellersta Sverige kan du räkna med ungefär 12 000 kronor per år. Detta inkluderar uppvärmning och tappvatten. Vi har då utgått från en årsförbrukning på 6 000 kWh med ett elpris på 2 kr/kWh. Driftskostnaderna varierar utifrån en mängd olika förutsättningar, som elpris, uppvärmningsbehov och var i vårt långa land du bor.
Ja. Dagens luft-vattenvärmepumpar är så effektiva att de är ett alternativ till bergvärme, även om bergvärme fortfarande kan göra större besparingar. Skillnaden är att du slipper borra på din tomt. Installationskostnaderna blir därför lägre.
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder