En luft vatten värmepump tar energi från utomhusluften via en utedel för att sedan värma upp vatten i radiatorer, golvvärme och varmvattenberedare alternativt ackumulatortank och passar främst till hus som redan har ett vattenburet distributionssystem. Har du inte vattenburna radiatorer eller liknande kan du i många fall installera ett vattenburet distributionssystem innan du installerar din luft vatten värmepump.
Om du inte har ett alltför högt värmebehov kan en luft vatten värmepump vara ett utmärkt alternativ till uppvärmning av ditt hus. Under 25 000 kWh per år brukar vara tumregeln för om det är klokt att investera i denna luftvärmepump.
Vad kostar en luft vatten värmepump?
Priset på en luft vatten värmepump brukar ha en totalkostnad mellan 60 000 kronor till 120 000 kronor. Priset varierar självklart beroende på vilken typ av luft vatten värmepump du är ute efter. Energibehov, husets storlek och om ditt hus idag har radiatorer eller golvvärme avgör det slutliga priset för den totala kostnaden. Den största inverkan på priset har husets storlek. Luft vatten värmepumpar finns dimensionerade för olika stora hus. Däremot är de ofta effektivare när huset inte är alltför stort. När värmepumpen inte täcker energibehov används spetsenergi, ofta i form av en elpatron, vilket inte är energieffektivt om det sker under långa perioder av året. Det blir även dyrare att använda elpatron under en längre tid.
Priset för installation
Installationskostnaden räknas numera som ett schablonbelopp. Detta belopp är 30 % av totalkostnaden på hela anläggningen med rör, leverans samt pump med mera. Installationen brukar ta ett par dagar. Har du inte ett vattenburet distributionssystem, utan behöver installera ytterligare radiatorer kan du räkna med en kostnad på mellan 4 000 och 6 000 kronor per styck för dessa.
För att jämföra priser på luft vatten värmepumpar, kan du fylla i formuläret ovan på denna sida, eller klicka på knappen nedan. Du matchas med upp till 4 leverantörer.
Fördelar med luft vatten värmepump
Värmen blir jämnt fördelad
Eftersom en luft vatten värmepump är kopplat till vattenburna radiatorer och golvvärme kan värmen spridas över hela huset på jämnt sätt. Har du ett vattenburet distributionssystem är det bara att koppla in luft vatten värmepumpen till ditt befintliga system.
Billigare än många andra uppvärmningsalternativ
I jämförelse med till exempel bergvärme är en luft vatten värmepump att billigt alternativ. Du kan spara väldigt mycket i energikostnader med din luftvärmepump, samtidigt som du inte behöver betala lika mycket för anläggningen som om du hade bergvärme.
Energieffektivt
På grund av pumpens SCOP-värde ger den mer än den förbrukar. Med andra ord om din värmepumps SCOP-värde ligger på 3 kommer den att ge tre gånger så mycket värme i huset som den förbrukar el.
Detta gör att du kommer att se redan på din första faktura hur kostnaden sjunkit. Dessutom kan den värma både ditt hus och ditt vatten, vilket kan göra att den blir ännu effektivare.
Enkelt att installera
Eftersom du varken behöver borra ned till berggrunden, eller gräva i ytjorden, är en installation av en luft vatten värmepump en enklare historia. Du behöver en utedel som kopplas tillsammans med en innedel, sen kan du njuta av din nya anläggning.
Vilken luft vatten värmepump ska jag välja?
En värmepump kan ha två typer av driftsystem – på/av eller inverter. De förstnämnda stänger av sig när de nått önskad temperatur och startar igen när temperaturen kräver detta. Dessa typer av värmepumpar drar mer energi än en inverterstyrd värmepump, men är idag den vanligaste typen av luft vatten värmepump.
Det finns flera modeller av moderna värmepumpar som har inverterdrift, vilket också kallas för varvtalsreglering. Detta innebär att värmepumpen anpassar effekten efter energibehovet.
Skillnaden mot en vanlig på/av-värmepump är att en inverterdriven värmepump inte startar och stannar så fort den uppnår en viss effekt.
Inverterdrivna värmepumpar är således mer energisnåla än vanliga värmepumpar. Priset på dessa är också något högre, även om de idag har närmat sig priserna på de på/av-reglerade värmepumparna.
Luft vatten värmepump – COP – SCOP
En anledning till att värmepumpar har blivit så populära är att de genererar ca 2-3 gånger mer energi än de förbrukar. Det gör att om du använder dig av miljömärkt el, så är miljöpåverkan väldigt låg. Detta har med COP och SCOP-värden att göra. Vid mätningar av luft vatten värmepumpens värmefaktor används COP (Coefficient of Performance). Det handlar om hur mycket värme pumpen tillför i jämförelse med hur mycket el den använder. Har din luft vatten värmepump en COP-värde på 3 får du ut 3 gånger så mycket värme som pumpen använder i el.
Däremot är COP inte det bästa instrumentet för att mäta värmefaktorn sett under ett år, då prestandan på luftvärmepumpen förändras beroende på årstider och väder. Därför brukar man istället kolla efter SCOP-värdet (Seasonal Coefficient of Performance).
SCOP-värdet ser på värmefaktorn över ett år, vilket gör att du då får en mer rättvis bild över värmefaktorn på din luft vatten värmepump.
Energibesparing med luft vatten värmepump
En undersökning från Miljömärkning Sverige AB visar att om alla småhus i Norden skulle välja en värmepump som primär energikälla, kan vi minska den totala energiförbrukningen med 43 procent. Utsläppen av kolväte kunde minskas med 80 procent och koldioxidutsläppen med 36 procent.
Det finns således miljömässigt stora fördelar med att investera i en värmepump.
Kraven på luft vatten värmepumpar har också skärpts sedan 2015. Från och med 2017 har EU börjat ställa hårdare krav på märkning för värmepumpar.
Bland annat ska effekten på värmepumpen och ljudnivån finnas dokumenterad. De värmepumpar som kan kombineras med solenergi kommer också få en specifik märkning.
Är du ute efter att köpa luft vatten värmepump?
Om du känner att en luft vatten värmepump är det rätta uppvärmningsalternativet för ditt hushåll bör du beställa offerter för att kunna jämföra pris och kvalitet. Hos oss kan du beställa upp till 4 offerter helt kostnadsfritt. Det medföljer inga förpliktelser.
Du beställer offerter genom att antingen klicka på knappen nedan, eller fylla i formuläret högst upp på denna sida.