Bergvärme
Bergvärme är alltså en säker värmekälla för de flesta hushåll i Sverige, oavsett om du bor i norr eller söder, eftersom den i princip är oberoende av väderförhållandena.
Om du är ute efter att införskaffa bergvärme till ditt hushåll bör du jämföra priser. Hos oss på GreenMatch kan du beställa upp till 4 offerter från lokala leverantörer - helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. På så vis kan du hitta den bästa lösningen för just dig. Fyll bara i formuläret ovan på sidan så löser vi resten åt dig!
Installera bergvärme i Sverige
Själva installationen brukar gå smidigt och kan göras under ett par dagar, max en vecka, om allt går som det ska. Oftast kan du få bergvärmepump, installation och borrning hos samma leverantör, vilket underlättar för dig om något mot förmodan skulle gå fel.
De som utför arbetet, det vill säga borrningen samt att sätta in bergvärmepumpen, måste vara certifierade. Däremot är det vanligt att du som husägare utför grävarbetet för att kunna sätta kollektorslangen från borrhålet till huset och väggen där bergvärmepumpen ska stå.
Tomten kan komma att behöva återställas en del efter att grävarbetet är utfört, speciellt eftersom maskinen kan förstöra en del av din gräsmatta. De flesta markfirmor använder dock någon form av markskydd för att minska påverkan på gräsmattan så mycket som möjligt.
Normalt sett bör du inte vara utan värme mer än under ett par timmar under hela installationsprocessen.
Vill du vara säker på att få en certifierad leverantör av bergvärmepump, borrning och installation? Fyll då i vårt formulär och mottag upp till 4 offerter från lokala leverantörer helt kostnadsfritt, utan förpliktelser.
Bergvärme - pris och kostnad
Det finns många kostnader att vara uppmärksam på om du står i begrepp att installera bergvärme. Det viktigaste du bör tänka på vad gäller priser är:
- Bergvärmepumpen
- Borrningen
- Foderrör
- Kollektorslang
- Ditt hus värmesystem
Vad kostar bergvärme? Totalkostnad för bergvärme brukar ligga på cirka 110 - 230 000 kronor. Bergvärmepumpen kan kosta mellan 45 000 - 120 000 kronor. Det finns dock både billigare och dyrare, men dessa priser är vanligast för hushåll i Sverige. Kostnad för totalentreprenad av bergvärme är beroende av många faktorer:
- Storlek på huset
- Placering av energibrunnen
- Vilken typ av distributionssystem du har för närvarande (t.ex. vattenburet med radiatorer eller golvvärme)
- Årlig energiförbrukning
- Markförhållanden (hur långt är det till berggrunden?, vilken ledningsförmåga har berggrunden?)
När det kommer till priset för borrning brukar det ligga mellan 30 000 och 70 000 kronor. Detta inkluderar även foderrören som behövs.
Kostnader och avdrag | Priser |
---|---|
Årligt värmebehov | 30 000 kWh |
Kostnad totalentreprenad | 150 000 kronor |
Arbetskostnad (35%) | 52 500 kronor |
Rotavdrag (30%) | 15 750 kronor |
Totalkostnad efter rotavdrag | 134 250 kronor |
Rotavdrag för bergvärme
Du som äger en bostadsrätt eller ett hus har rätt att nyttja rotavdraget vid installation av bergvärme. Rotavdraget ligger på 30% på arbetskostnaden, och du kan få upp till 50 000 kronor i rotavdrag per år och ägare.
Eftersom det i värmepumpsbranschen oftast ges ett totalpris på hela entreprenaden har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och Skatteverket kommit överens om ett schablonbelopp för arbetskostnaden av vätske- och vattenpumpar, vilket är 35% av totalentreprenaden. Märk också att när schablonen används får max 10,5% av totalbeloppet dras vid en vätska-vatteninstallation (bergvärme).
Vilken månadskostnad har bergvärme?
För att kunna beräkna bergvärmes kostnad i månaden måste vi veta följande:
- SCOP-värde
- Elpris
- Årligt värmebehov
SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) är ett värde som mäter bergvärmepumpens verkningsgrad. Till skillnad från COP (Coefficient of Performance) visar SCOP verkningsgraden under ett helt år, där även årstidernas väderväxlingar tas i beaktning.
Om du har en värmepump med ett SCOP-värde på 4 betyder det att energin värmepumpen producerar är 4 gånger större än det den förbrukar. Så om en värmepump producerar 30 000 kWh per år till ditt hus behöver du bara betala elen för 7 500 kW.
Nedan följer en exempelberäkning på hur mycket din månadskostnad skulle kunna vara med en bergvärmepump, och hur mycket du kan spara i jämförelse med direktverkande el.
Årligt energibehov | 30 000 kWh |
Elpris | 1,2 kr/kWh |
Pris med direktverkande el | 36 000 kronor |
Pris med bergvärme (SCOP 4) | 9 000 kronor |
Månadskostnad med bergvärme | 750 kronor |
Besparing jämfört med direktverkande el | 27 000 kronor |
Tänk på att denna tabell är en simpel beräkning, och verkligheten kan se annorlunda ut. Dock kan du spara upp till 80% med en värmepump i jämförelse med direktverkande el.
Återbetalningstid
Eftersom bergvärme har en relativt låg driftskostnad brukar investeringen återbetala sig inom 4 till 8 år. Du kan spara upp till 80 procent av dina energiutgifter om du byter från exempelvis direktverkande el till bergvärme.
Hur lång tid det tar för bergvärmeanläggningen att återbetala sig beror dock också på till exempel hur stort värmebehov du har, ju större anläggning desto snabbare återbetalningstid. Detta kan du också se i tabellen ovan, ju större energibehov, desto mer sparar du per månad.
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Att skaffa bergvärme behöver inte alltid vara det bästa för dig, därför har vi samlat både fördelar och nackdelar för att du enklare ska kunna få en uppfattning om bergvärme passar dig.
- Låg driftskostnad – även om investeringskostnaden är hög återbetalar sig anläggningen inom cirka 4-8 år eftersom driftskostnaden är så pass låg.
- Förnybar energi – eftersom bergvärme är lagrad solenergi i grundvattnet i berggrunden kan denna energikälla aldrig ta slut.
- Lång livslängd – en bergvärmepump har en livslängd på cirka 20 – 30 år och behöver därför mycket sällan bytas ut, till skillnad från exempelvis en luft-luftvärmepump.
- Underhållsfritt – bergvärmepumpen står och går utan att du behöver göra så mycket. Det kan vara bra att titta till den då och då och se till att allt står rätt till.
- Oberoende av vädret – eftersom energin tas från cirka 100-200 meter ned i marken påverkas inte bergvärme av yttre väderförhållanden på samma sätt som till exempel en luft-luftvärmepump eller en luft-vattenvärmepump.
- Stor investeringskostnad – Eftersom en bergvärmepump och borrning är dyrt springer priserna snabbt iväg. Vad många inte tänker på är den låga driftskostnaden, vilket gör att den höga investeringskostnaden lönar sig i längden.
- Tillstånd och anmälan av värmepump – Eftersom du måste borra djupt ned i berggrunden, och kollektorslangen innehåller etanol, måste du ansöka om tillstånd innan du börjar, vilket också bidrar till den dyra investeringskostnaden.
- Kräver borrning – För att kunna utnyttja solenergin i grundvattnet nere i berggrunden måste det borras ett cirka 100-200 meter djupt hål på din tomt.
- Strömavbrott – Eftersom värmepumpen går på el kan det bli kallt om du får strömavbrott under en längre tid. Du kan införskaffa en pelletspanna eller kamin som komplement om du vet att ditt hus drabbas av strömavbrott då och då.
Beställ offerter på bergvärme?
Eftersom bergvärme har en hög initial kostnad lönar det sig att använda sig av GreenMatch. Vi kan erbjuda dig:
- Upp till 4 kostnadsfria och oförpliktande offerter från lokala leverantörer.
- Ett bra pris eftersom leverantörer konkurrera om just dig som kund.
- En enkel process som tillåter dig att jämföra priser och kvalitet genom att fylla i formuläret högst upp på vår sida.