Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Vill du spara pengar på dina elräkningar och samtidigt göra världen lite grönare? Då kan ett solcellssystem passa dig bra. I den här artikeln förklarar vi vilka delar som ingår i en komplett solcellsanläggning och hur en solcellsanläggning fungerar. Det är en stor investering. Då är det bra att läsa på en del innan köpet så man får en bild av de olika delarna och hur de hänger ihop. Lönar sig solceller? Det korta svaret i nästan alla fall är ja.
Om du redan nu vill ha offert på solceller så kan du beställa dem enkelt här. Energimyndigheten brukar rekommendera blivande kunder att ta in och jämföra minst tre offerter.
Vi på GreenMatch erbjuder upp till fyra gratis offerter utan bindning. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund, så du erbjuds bra priser. Dessutom behöver du inte jaga och ringa runt i timmar efter upptagna installatörer. Allt du behöver göra är att fylla i vårt superenkla formulär. Klicka bara på knappen nedan för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Solcellers pris på 10 kW är cirka 156 000 kronor inklusive installation och med grönt avdrag på 20 %. Det motsvarar ett pris på 15 600 kronor per installerad kW. Per kvadratmeter blir det 2 600 kronor. Här kan du läsa mer om solcellers effekt och här kan du läsa mer om solcellers pris på tak: solceller tak pris.
Priset på optimerare ligger på 500 till 800 kronor styck och de placeras antingen på varje panel eller på en del av panelerna. För en solcellsanläggning med 10 kW blir tillval av optimerare en kostnad på mellan 13 000 och 18 000 kronor om varje solpanel ska ha en optimerare.
Ett solcellsbatteri kostar alltifrån 38 000 till 150 000 kronor. Med grönt avdrag på 50 % som gäller för solcellsbatterier så reduceras priset drastiskt till 19 000 respektive 75 000 kronor.
Här nedan ska vi gå igenom solcellsanläggningens 8 olika delar. Efter att ha läst detta så kommer du bättre förstå hur delarna i solcellsanläggningen hänger ihop och fungerar.
En solpanel är en modul med många små celler i sig. Cellerna består av halvledare, som oftast består av kisel och fungerar som dioder. När dioderna belyses uppstår en elektrisk ström i diodens backriktning. Eftersom spänningen hos varje enskild cell är låg seriekopplar man cellerna i moduler/paneler.
De vanligaste solcellerna är kristallina - antingen monokristallina eller polykristallina. Dessa har högre verkningsgrad än tunnfilmssolceller.
Här kan du få svar på frågan: vilka solpaneler ska man välja?
Själva monteringssystemet för solceller måste vara av hög kvalitet för att solpanelerna ska sitta på plats. Solcellsanläggningens fästanordningar måste anpassas efter snö- och vindbelastningar. Solceller på tak i norra Sverige kan exempelvis behöva kraftigare takkrokar jämfört med ett system i södra Sverige.
Vid installation på tak är det fördelaktigt att placera solcellsmodulerna på ett monteringssystem med skenor ovanpå taket. Detta skapar en luftspalt under solcellsmodulerna, vilket gör luftcirkulationen och kylningen av solcellerna bättre.
Alla solcellsanläggningar behöver en växelriktare, eftersom solceller bara producerar likström. Likström har alltid samma riktning, medan växelströmmen byter riktning.
Växelström finns på elnätet och våra eldrivna apparater är anpassade efter den. Därför måste likströmmen omvandlas till växelström. Detta är växelriktarens jobb. När likströmmen blivit växelström så är den färdig att användas i hemmet och för att säljas på elnätet om du har överskott.
Kablar i ett solcellssystem ska hålla för alla sorters väder över lång tid. Den beräknade livslängden för solcellsanläggning på villa är runt 25 till 30 år. Då ska ju även kablarna ha liknande livslängd. Vid inkoppling av solcellsanläggning på båt eller husbil så brukar vanligtvis fordonet sätta gränsen för livslängden. En kabel ska:
Elmätaren används för att mäta den elektriska energi som genereras av solcellerna. Elen kan sedan användas i hemmet eller säljas på elnätet. Mätaren är viktig för att övervaka produktionen, övervaka systemets prestanda och för att säkerställa korrekt kreditering eller ersättning för den överskjutande el som matas in i elnätet.
Här är några viktiga punkter att tänka på när det gäller elmätare för solcellssystem:
Installation: Elmätaren måste installeras korrekt av en behörig elektriker eller tekniker för att säkerställa säkerhet och noggrann mätning.
Nästan alla moderna solcellsanläggningar är utrustade med ett övervakningssystem. Detta sker genom solcellssystemets växelriktare. Du kan kontrollera anläggningens prestanda via en app i din mobil, platta eller dator. I appen visas hur mycket ström som din anläggning producerar i ögonblicket. Dessutom förses du med relevant historik om din solcellsanläggnings prestanda.
Optimeraren är en liten modul som ansluts till en solpanel. De flesta optimerare kopplas ihop med en panel men det finns också optimerare som kopplas ihop med två paneler.
I ett solcellssystem utan optimerare kommer varje panel bara kunna producera lika mycket som den panel som producerar minst i hela systemet. Optimerare gör att produktionen från en panel inte påverkas av någon annan panel. Varje solpanel separeras från varandra.
Att köpa optimerare till din solcellsanläggning är optimalt. Om dina solpaneler kommer att producera ojämnt, som vid skugga, så kommer optimerare göra att inte hela systemet påverkas. Varje solcellspanel kommer därför att prestera på högsta nivå.
Utrustar du din solcellsanläggning med optimerare så kan du ha flera olika system på olika tak och vinklar mot solen.
Med ett batteri till solceller kan du lagra din el från dagen och använda den vid andra tillfällen. Exempel på det är kvällen, natten eller tider på dygnet då elen är extra dyr. På så sätt kan du spara pengar om det blir extrema pristoppar på el. Under sommarmånaderna kan du till och med bli självförsörjande med el med ett solcellsbatteri. Läs mer här om du vill ha svar på frågan vad kostar ett solcellsbatteri?
Vill du också bli självförsörjande på el under sommaren? Då kan det vara läge att ta in offert på solcellsanläggningar med batteri.
Du kan få upp till fyra gratis offerter utan förpliktelser. Du slipper själv lägga ner timmar på att ringa runt efter installatörer. Och du kan vara säker på att du får bra erbjudanden eftersom installatörerna som skickar offerter till dig vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och kom igång redan idag.
Det tar bara 30 sekunder
Vi har ovan förklarat de olika delarnas funktioner och nu sammanfattar vi hur de fungerar tillsammans: solcellerna träffas av solens strålar. Elektrisk spänning uppstår mellan solcellens framsida och baksida. Genom att koppla en ledning mellan cellens framsida och baksida, kan man ta till vara på denna spänning, i form av likström. För att elen ska kunna användas i villan och skickas ut på elnätet, används en växelriktare. Växelriktaren omvandlar likström till växelström. Med ett solcellsbatteri kan du spara el från dagen och använda på natten.
Läs mer om hur solceller fungerar här: Hur fungerar en solcell?
För att få bästa resultat bör en erfaren installatör sköta installationen av din solcellsanläggning från början till slut. Detta är viktigt för att garantin ska gälla både för installation och allt material. För enkelhetens skull är det bäst att välja en lokal installatör man har förtroende för och ställa alla undringar och funderingar innan arbetet sätter igång.
Om du vill ha offerter på ett komplett solcellspaket så kan vi på GreenMatch hjälpa dig med det. Du slipper själv kontakta och jaga upptagna installatörer i timmar. Du kan även läsa mer om hur lång återbetalningstid det är på solceller.
Genom oss får du offerter från upp till fyra lokala installatörer, gratis och utan bindning. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris. Allt du behöver göra för att komma igång är att klicka på knappen nedan och fylla i vårt superenkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
En normalstor solcellsanläggning på 10 kW till en normalstor villa kostar runt 160 000 till 180 000 kr före den gröna skattereduktionen på 20 %. Det slutliga priset på solceller beror på växelriktare, installatör, antal paneler och annan utrustning.
En normalstor solcellsanläggning på 10 kW till en normalstor villa kostar runt 160 000 till 180 000 kr före den gröna skattereduktionen på 20 %. Det slutliga priset på solceller beror på växelriktare, installatör, antal paneler och annan utrustning.
Solceller producerar mellan 150 och 220 kWh per kvm och år. 20 kvm solceller ger då mellan 3 000 och 4 400 kWh per år.
Det beror på den årliga elförbrukningen och storleken på huvudsäkringen. Man brukar säga att inte installera fler watt solceller än sin huvudsäkring x 690. Och inte fler watt än din årliga elförbrukning i kWh.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?