Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Ja. Att installera solceller till företag är lönsamt och har blivit allt mer populärt de senaste åren. Läs mer om deras pris här: solceller pris. Vanligast är att man installerar solceller på tak, men du kan även montera solceller på marken. Förutom att vara bra för miljön, så sänker det energikostnaderna. Med rätt förutsättningar betalar solceller till företag av sig mellan 7 till 10 år.
Vill du redan nu undersöka förutsättningarna för ditt företag? Beställ offerter på solceller redan idag för att skapa dig en prisbild. Du slipper lägga ner timmar på att själva kontakta installatörer. Du fyller bara i ett enkelt formulär så matchar vi dig med upp till 4 installatörer som ger dig sina bästa erbjudanden, eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång!
Det tar bara 30 sekunder
Det finns många olika anledningar till att skaffa en solcellsanläggning till ditt företag. Här nedan kan du läsa mer om olika för- och nackdelar.
Genom att täcka ert elbehov under stora delar av året kan solpaneler rejält dra ner på företagets kostnader.
Förbättra uppfattningen om ert företag genom att installera solpaneler.
Solceller förbättrar självklart inte bara uppfattningen om ert företag, utan gör faktiskt en riktig skillnad i världen. Om världen lyckats dra ner sina utsläpp kan vara skillnaden på liv och död, och genom att installera solceller bidrar du till en grönare värld.
Saknar företagets näringsfastigheter rätt förutsättningar för solceller så är investeringen inte lika lönsam. Ligger taket på fastigheten i fel riktning eller skuggar stora delar av taket under dagen så finns det andra investeringar som ger bättre avkastning.
Har näringsfastigheten inte helt rätt förutsättningar för att installera solceller på taket men ni är ändå intresserade av att investera i solceller. Inga problem, har ni ledig tomtyta med rätt förutsättningar kan solcellerna installeras på marken.
Solpaneler har en livslängd på 30 år, och en återbetalningstid på ca. 10-15 år. Tror ni inte att ert företag kommer befinna sig på samma plats under en längre tid påverkar det ert beslut.
Planerar ni flytta inom de närmaste åren kan ni behöva se över om solcellsanläggningen kommer kunna öka marknadsvärdet på fastigheten, och isåfall med hur mycket? Byggnaden får en mycket bättre “energiförbrukning”, och på så vis en lägre månadskostnad. Men väger det ökade värdet på fastigheten upp mot andra investeringar?
Vill ni bli ett grönare företag? Om ni ska installera solceller rekommenderas ni jämföra offert på solceller från flera olika företag. Det gör ni lätt via GreenMatch! Vi hjälper er få skräddarsydda offerter från upp till 4 företag - vår tjänst är helt kostnadsfri och medför inga förpliktelser.
Allt du behöver göra nu är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret - vi kontaktar dig sedan med några kompletterande frågor för att sedan kunna matcha er med relevanta installatörer och leverantörer. Efter vi matchat er med installatörerna kontaktar de er för att boka ett kostnadsfritt konsultationsbesök för att kunna ge sina offerter.
Det tar bara 30 sekunder
Solcellsanläggningar till företag är vanligtvis större än för privatpersoner. Därav är priset per installerad kW vanligtvis också lägre. Med ett lägre pris per installerad kW minskar även kostnaden på den el som solcellerna producerar.
När ni köper solceller som företag är ni även berättigade att göra avdrag för ingående moms, vilket såklart gör anläggningen billigare. Avdrag för ingående moms gäller så länge den el som produceras av solcellerna används av företaget och inte i en privatbostad.
Solcellsanläggningar till företag är vanligtvis större än för privatpersoner. Därav är priset per installerad kW vanligtvis också lägre Med ett lägre pris per installerad kW minskar även kostnaden på den el som solcellerna producerar.
När ni köper solceller som företag är ni även berättigade att göra avdrag för ingående moms, vilket såklart gör anläggningen billigare. Avdrag för ingående moms gäller så länge den el som produceras av solcellerna används av företaget och inte i en privatbostad.
Yta | Anläggningens effekt | Totalt pris | Pris per kWp |
---|---|---|---|
90 m² | 15 kWp | 250 000 kronor | 16 700 kronor |
600 m² | 100 kWp | 1 000 000 kronor | 10 000 kronor |
Det är svårt att ge en estimering på exakt kostnad på solceller till företag, eftersom slutpriset varierar beroende på flera faktorer. För att se hur priset blir för er så bör ni diskutera det med leverantörer.
Återbetalningstiden för solceller till företag ligger normalt på runt 10.
Skulle vi ta ovan anläggning på 15 kW som exempel, ligger investeringskostnaden på totalt 250 000 kronor. Beroende på var i Sverige ert företag befinner er, och lutning/riktning på taket etc., kan ni räkna med olika mängd producerade kWh per år.
För att förenkla exemplet, låt säga anläggningen producerar 900 kWh per installerad kW. Det skulle då resultera i 405 000 kWh el producerade under livslängden, vilket innebär en kostnad på 0,37 öre per producerad kWh. Jämför det med inköpspriset på el som kan vara runt 1,10 kr per kWh så är det en enorm besparing.
Så klart är investeringskalkyleringen inte riktigt så enkel. Det finns fler faktorer att ta i beaktande. Till exempel kommer solpanelerna att degradera med åren. Exakt hur mycket det degraderingen är blir svårt att säga. Vårt kalla klimat i Sverige leder faktiskt till bra förutsättningar för långlivade paneler, men över lång tid ligger vanligtvis degraderingen på runt 10 %. Utöver det behöver man, som vid alla investeringar, beakta avkastningskravet. De flesta kalkyler bör därför göras med en kalkylränta som ska motsvara detta.
För att jämföra priset för olika energikällor brukar man använda sig av Levelized Cost of Energy(LCOE), vilket också kan vara användbart i er kalkyl.
Vill ni investera i grön energi till ert företag? Beställ då offerter redan idag. Tjänsten är helt gratis och helt utan förpliktelser. Du slipper att tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer. Vi matchar dig med upp till 4 passande installatörer. De ger dig sina bästa möjliga offerter eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Kom igång redan idag! Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i ett enkelt formulär.
Det tar bara 30 sekunder
När ni dimensionerar en solcellsanläggning till verksamheten bör ni utgå ifrån er elkonsumtion. Som företag använder ni, till skillnad från privatpersoner, som mest el under de tider när solcellerna producerar mest.
Är verksamheten igång under dagen behövs el för maskiner, lampor och kanske kylning / uppvärmning av lokalen. Då är solceller speciellt lönsamma. Solceller blir nämligen mer lönsamma ju mer av elen du använder själv. Det gäller speciellt för anläggningar upp till 255 kW, vilket är väldigt stora anläggningar.
För störst lönsamhet är det alltså viktigt att korrekt estimera er elkonsumtion.
Anläggningar på över 500 kW behöver registreras som elproducenter och måste betala energiskatt på producerad el. Läs mer om skatter för solceller här.
Nej, en solcellsanläggning med batteri till företag är i de flesta fall inte lönsamt. Solcellsbatterier är inte ens lönsamt för privatpersoner, trots det gröna avdraget på 50 %. Lönsamheten för företag är oftast ännu mindre än för privatpersoner. Läs mer om hur mycket solcellsbatterier kostar här: batteri solceller pris.
Solcellsbatterier blir lönsamma för att du sparar, och använder elen själv, istället för att sälja den till elnätet. Det ger besparingar då priset du säljer för är lägre än det du köper el för. För privatpersoner blir det lönsammare eftersom att elförbrukningen för dem vanligtvis är som högst under de timmar när elproduktionen är låg.
Företag å andra sidan, som har sin verksamhet aktiv under dagen, har inte det problemet. Dessutom kan ni få ut en skattereduktion på 60 öre per kWh för såld överskottsel som minskar skillnaden mellan pris för såld och köpt el. Därför är solcellsbatterier en olönsam investering till ditt företag.
Lagring av solenergi kan dock bli lönsamt för företag där elen används som mest vid andra tider än när den produceras. Till exempel bostadsrättsföreningar eller hotell, som ofta använder mer el under morgon och kväll.
Se först över företagets förutsättningar. Var ska solpanelerna installeras? Är det ett fastighetstak, eller på marken? Hur ser taket ut, är det ett platt tak eller vinklat, vilket material är det gjort av? Ni behöver även se över era nuvarande elbehov och kostnader för att kunna göra korrekt kalkyl.
Behöver ni bygglov för att installera anläggningen? Är ni osäkra på det kan ni alltid kolla på Boverkets hemsida. Vid stora anläggningar kan det även vara bra att kolla upp hur ni ska gå tillväga när ni kopplar upp anläggningen till elnätet. Här kan du läsa mer om du är intresserad av att köpa och installera solceller själv.
När ni fått allt på plats gällande förberedelser är det dags att hitta den rätta solcellsinstallatören för jobbet. Vi, tillsammans med Energimyndigheten, rekommenderar att ni alltid jämför minst 3 offerter.
När det kommer till de stora installationerna vill ni helst ha någon med erfarenhet kring det, som vet vad som gäller. Det kan uppkomma andra sorters problem och utmaningar med att designa system av denna storlek på solceller, jämfört med anläggningar till villatak. Det finns dock nu flera solcellsföretag med bred erfarenhet av alla sorters installationer. Så det bör inte vara några problem att hitta kvalificerade leverantörer.
Använd er av GreenMatch offerttjänst så får du upp till 4 offerter gratis och utan bindning. Du slipper lägga ner många långa tråkiga timmar med att själv ringa och mejla runt till olika installatörer. Vi matchar dig med installatörer som vet att de konkurrerar om dig som kund och därför anstränger sig för att ge sina bästa priser. Allt du behöver göra för att komma igång är att klicka på knappen nedan och fylla i ett enkelt formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Solpaneler på en privat bostad faller under reglerna för privat mikroproduktion. Monteras solcellerna på en näringsfastighet så räknas de till företaget. Med privata solceller får du grönt avdrag på 20 % och momsfri försäljning av överskottsel.
Solceller för företag är lönsamt eftersom man får avdrag för ingående moms vid inköp av el. Samtidigt måste du betala moms vid försäljning av överskottsel.
Om solcellerna monteras på ditt företag i anslutning till privatbostaden så kan du använda dig av elen även i privatbostaden.
Om du köper dina solceller privat får bara 5 % av solelen användas till företaget för att du ska vara berättigad till det gröna avdraget på 20 %.
För takmonterade solceller behöver du vanligtvis inte ansöka om bygglov. Vinklade solceller och solceller på marken kräver bygglov. Vi rekommenderar att ni frågar kommunens byggnadsnämnd innan installationen utförs. Ni kan också läsa på Boverkets hemsida.
Solceller bokförs som byggnad eller inventarie. Om detta kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida.
Det beror på om solcellerna räknas som byggnad eller som inventarier. Om de räknas som byggnad följer de byggnadens avskrivningar. Om de räknas som inventarier, så görs årliga avskrivningar på max 30 % av inventariernas bokförda värde. Detta ger kortare avskrivningstid.
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?