Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Hur fungerar solceller? En solpanel utgörs av många solceller. Solstrålarna träffar solcellen och elektrisk spänning bildas mellan framsidan och baksidan. En ledning mellan framsidan och baksidan utvinner spänningen och likström produceras.
Du kan montera solceller på marken eller på ditt tak.
Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökar, men jämför man med hela Sveriges elproduktion så står solenergin fortfarande för en liten del. Solenergin står idag för mindre än 1 % av den sammanlagda produktionen av el.
Energimyndigheten spår att upp till 10 % av Sveriges användning av el kan komma från solen 2040.
Vill du tjäna pengar på dina elräkningar och vara del av den gröna omställningen i Sverige? Om du vill veta mer om priset på solceller, så kan du läsa mer i vår artikel: Vad kostar en solcellsanläggning? Annars kanske du redan nu är redo att ta in och jämföra offerter.
Få upp till fyra gratis offerter utan bindning redan idag. Du slipper själv ringa runt till upptagna installatörer i timmar och de kommer att ge dig sina bästa offerter, eftersom de vet om att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Vad är solenergi? Solstrålarna skiner på solpanelen. Här omvandlas solstrålarna till likström. För att strömmen ska kunna användas i ditt hem görs likströmmen om till växelström. Växelströmmen är nu solklar att använda till dina glödlampor och andra strömsugna saker i ditt hem.
En solpanel utgörs av flera små solceller. Dessa celler, som består av halvledare (vanligtvis kisel) fungerar som dioder. Solcellerna ger elektrisk ström när de utsätts för ljus i diodens backriktning. För att öka spänningen kopplas cellerna i serie inom moduler eller paneler, för att öka spänningen eftersom spänningen hos varje cell är låg.
De vanligaste typerna av solpaneler är kristallina, vilka har högre verkningsgrad jämfört med tunnfilmsceller. Inom kristallina solpaneler finns två huvudtyper: monokristallina och polykristallina.
Här kan du läsa med om solcellers verkningsgrad.
Solceller består av ett fint halvledarmaterial, vilket för det mesta är kisel. Detta gör att solcellerna har förmågan att ta tillvara på solens energi, som sedan omvandlas till el. Solstrålarna träffar solcellen och en elektrisk spänning uppstår mellan solcellens fram- och baksida.
En solpanel är en samling av flera solceller. Solpanelerna monteras sedan (i de flesta fall) på ditt tak.
Solceller producerar bara elektricitet under de soliga timmarna. På sommaren kan du och ditt hus bli självförsörjande om du också har ett solcellsbatteri. På vintern producerar solcellerna inte lika mycket el eftersom det är färre soltimmar. Här kan du få svar på frågan: Hur fungerar solceller på vintern?
Elen från solcellerna passerar husets elcentral och sedan ut i huset till alla elhungriga apparater. Elen som inte används slussas ut på elnätet. Med ett solcellsbatteri kan du lagra överskottsel istället för att den går ut på elnätet.
Batteriet laddas ur under natten. Nästa dag laddas batteriet på nytt när el kommer från solcellerna. Du kan också välja att använda lagrad el under de delar av dygnet när elpriserna är högst. Då kan du både använda egenproducerad el och samtidigt sälja el när elpriset är högt för att tjäna en slant.
Är du intresserad av att skaffa ett solcellsbatteri så läs mer på Vad kostar batteri till solceller?
Vid strömavbrott slutar solceller som är anslutna till elnätet att alstra och leverera el. Ditt solcellssystem kommer att stängas av som andra eldrivna apparater. Din växelriktare kommer också att stängas av.
Strömavbrott på elnätet gör att solcellerna kopplar bort sig per automatik.
Normala solceller behöver synligt dagsljus för att producera elektricitet. Solcellerna ger därför ingen el på natten.
Ett undantag är midnattssolen i norra Sverige. Då genererar solceller el även under natten.
Växelriktarens uppgift är att göra om likström till växelström. Växelriktaren anpassar spänningen för att kunna producera så mycket el som möjligt.
Den kontrollerar även produktionen av solelen. Växelriktaren ser till att elen som passerat är rätt spänning.
En optimerare i ett solcellssystem gör att en solpanels produktion inte påverkas av andra solpaneler. Varje solpanel är frikopplad från de andra solpanelerna.
Utan optimerare kommer varje enskild solpanel bara att kunna producera lika mycket som den solpanel i systemet som har lägst produktion.
Ta steget och utforska dina möjligheter för solceller. Du kanske till exempel undrar:
Du kanske även intresserad av vad som gäller om du vill montera solceller själv.
Vill du installera solceller? Ta reda på mer och beställ offerter genom oss på GreenMatch. Du får upp till fyra offerter utan bindning från lokala installatörer. Vi förmedlar kontakten. Du slipper att själv ringa runt i timmar efter leverantörer och de kommer att ge dig bra erbjudanden eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att starta processen.
Det tar bara 30 sekunder
Solceller gör om solstrålar till el. Solen lyser på solcellens ovansida och denna blir negativt laddad, undersidan positivt laddad. Denna process ger likström.
Likströmmen omvandlas till växelström i en växelriktare. Kopplar man ihop flera solceller så blir de en solpanel.
Det finns några nackdelar med solceller. Den största nackdelen är att tillverkningen och transporten av själva solcellerna möjligtvis leder till stora utsläpp som är dåligt för klimatet. Dessutom är det en stor initial investeringskostnad.
Man kan säga att solceller i Sverige fungerar som i övriga världen.
Solen lyser på solcellen. Ovansidan blir negativt laddad och undersidan blir positivt laddad. Detta blir likström.
Elen omvandlas till växelström i en växelriktare. Flera ihopkopplade solceller blir en solpanel.
Måtten på en solpanel brukar vara 1,0 x 1,65 meter. En solpanel brukar bestå av 60 solcellsmoduler.
Solceller består av sammankopplade kiselceller. Solstrålarna omvandlas till elektroner. Det blir likström. Elen omvandlas till växelström i en växelriktare. Det är växelström vi använder oss av i våra underbara svenska hem.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?