Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!

Answer these simple questions and we will find you the BEST prices

Which type of solar quotes do you need?

1
2
3
4
5
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 19 500 kronor per år
Spara upp till 19 500 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 28 november 2024

Solceller vinter: Fungerar solceller på vintern med snö och kyla?

Solceller på vintern
  • Producerar solceller tillräckligt med el under vintern?
  • Hur påverkar snö solpanelerna på vintern?
  • Är det värt att investerar i solceller om du bor i Sverige?

Många är osäkra på om det lönar sig att använda solpaneler på vintern och om de överhuvudtaget producerar någon ström under de långa, mörka månaderna.

Så det är vad vi ska ta upp i den här artikeln, där vi går igenom allt som finns att veta om snö på solpaneler, hur kyla påverkar solpaneler, hur mycket ström du kan förvänta dig att dina solpaneler producerar från november till februari och om det lönar sig att investera i solpaneler när du bor i ett land som Sverige med en lång, mörk vinter.

Är du intresserad av hur mycket solceller kostar? Här kan du få svar på frågan Hur mycket kostar det att installera solceller?

Annars kan du redan nu få upp till 4 gratis offerter helt utan köpkrav. Du slipper själv kontakta upptagna installatörer. Vi gör jobbet åt dig! Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 19 500 kr per år

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Fungerar solceller på vintern?

När man överväger att skaffa solceller är det också viktigt att ta hänsyn till hur effektiva de är på vintern. Under sommaren fungerar solpaneler effektivt tack vare långa, ljusa dagar och intensiv solstrålning. Men även om solpaneler fungerar året om är deras effektivitet avsevärt lägre på vintern. Man säger att solceller producerar 5 gånger mer el under sommaren än under vintern.

Att förstå varför solpanelernas effektivitet sjunker på vintern leder oss till tre huvudsakliga faktorer:

  1. Solinstrålning -  Den lägre solinstrålningen beror främst på att dagarna är kortare på vintern än på sommaren. 
  2. Kortare dagar – Färre soltimmar gör att panelerna får mindre tid att samla energi.
  3. Snö – När snö täcker panelerna kan det blockera solens strålar helt, vilket minskar produktionen.

Snö på solceller: Hur påverkar det effektiviteten?

Bara 2 cm snö minskar elproduktionen från dina solceller med 80 - 90 %. Produktionen av el står därför still tills snön smälter eller faller av. Däremot kan snö på marken ha en viss positiv effekt genom att reflektera ljus tillbaka på solpanelerna, vilket ibland kan öka produktionen något, men denna effekt är relativt liten.

När det gäller skador är solpaneler designade för att tåla snö och frost, med härdat glas och solid ram för att klara snölasten. Installatörer genomför noggrant beräkningar baserade på lokala klimatförhållanden för att säkerställa att installationen är säker och att solpanelerna kan hantera den snölast som kan förekomma. De ser också till att panelerna är korrekt lutade för att snön ska glida av när solen värmer upp ytan, vilket minskar risken för att snö samlas och blockerar solens strålar. Med rätt installation kan du vara trygg i att solcellerna kommer att fungera effektivt även under vintermånaderna utan att riskera skador på panelerna.

Hur påverkar kylan solcellerna?

Kallt väder har en intressant påverkan på solpaneler. Solceller fungerar faktiskt bättre i kyla, eftersom deras effektivitet eller verkningsgrad höjs. Kyla minskar nämligen det elektriska motståndet i solcellernas komponenter, vilket gör att de kan producera mer elektricitet i jämförelse med en högre temperatur. En klar och solig vinterdag kan faktiskt ge högre elproduktion än en lika solig sommardag.

Det är dock viktigt att förstå att trots kylan är mängden elektricitet som kan produceras under vintern lägre. På vintern är soltimmarna färre och solen står lägre på himlen, vilket gör att solpanelerna får mindre ljus totalt sett under dagen. Detta leder till en avsevärt mycket lägre produktion i jämförelse med sommarens längre och ljusare dagar.

Ur hållbarhetssynpunkt är kallt klimat inget hinder för solpaneler, så länge installationen är rätt utförd. Installatörer säkerställer att solpanelerna är vinklade och installerade på ett sätt som fungerar optimalt året runt, även i kalla klimat. För att minska påverkan från snö, som kan blockera solpanelernas yta, monteras de ofta i en vinkel som gör det lättare för snön att glida av.

Vilken temperatur är bäst för solceller?

Temperaturer under 25 grader är optimala för solceller. Över 25 grader sänks verkningsgraden och solcellerna producerar inte mindre el.

Vad ger solceller på vintern?

Baserat på PVGIS statistik om elproduktion från december till februari så producerar en 10 kW solcellsanläggning cirka 872 kWh. Samma solcellssystem i Luleå producerar cirka 358 kWh. Elproduktionen skiljer sig så mycket åt, eftersom solen helt enkelt inte är uppe så mycket på vintern i norra Sverige. Under december produceras bara 1,32 kWh i Luleå, vilket är så lite att produktionen inte syns i grafen.

Källa: PVGIS

Sätter man denna elproduktion i ett sammanhang så drar en ny kombinerad kyl och frys cirka 200 kWh på ett år enligt Energimyndigheten.

Här kan du läsa mer om solcellers årsproduktion.

Skillnad i solkraftsproduktion i norra och södra Sverige

Solpanelers effektivitet varierar mellan norra och södra Sverige på grund av skillnader i solstrålning och soltimmar över året. I södra Sverige får solpanelerna mer solljus, särskilt under vår och sommar, vilket resulterar i en högre årlig elproduktion än i norr. I norra Sverige är vintrarna längre och mörkare, med få soltimmar, medan somrarna har längre dagar än i söder.

Den årliga produktionen blir ändå lägre totalt sett jämfört med södra delen. Nedan kan du tydligt se hur energiproduktionen i Luleå är mycket låg november till februari för att sedan bli mycket hög under sommarmånaderna.

Här är ett exempel med elproduktion i Malmö och Luleå under ett år.

Källa: PVGIS

Exempel: Hus med respektive utan solpaneler under vintern

Enligt Konsumenternas elmarknadsbyrå har eluppvärmda småhus en elförbrukning på cirka 150 kWh per dygn under vintern. December till februari har 91 dagar så elförbrukningen dessa månader blir 4 412 kWh.

Med ett elpris på 2 kr/kWh blir kostnaden 8 762 kr för dessa månader.

Nu ska vi se vad vi kan tjäna med solceller i Malmö respektive Luleå under vintermånaderna.

Ett 10 kW solcellssystem producerar cirka 871 kWh december till februari. Samma solcellssystem i Luleå producerar cirka 358 kWh.

Kostnad med direktel utan solceller på vintern 8 762 kr.

Malmö med solceller: 4 412 - 871 = 3 541 kWh = 7 082 kr

Luleå med solceller: 4 412 - 358 = 4 054 kWh = 8 108 kr

Som du ser är det inga jättestora besparingar att göra just under vintermånaderna med solceller, men tänk på att elpriserna vanligtvis är högre på vintern och om de plötsligt skulle chockhöjas så blir besparingarna större. Har du dessutom ett solcellsbatteri så kan du lagra elen under dagen och använda när den är som dyrast. Av dessa anledningar är det värt att ha solceller även på vintern.

3 gånger så dyr el i vinter

Det nya systemet för elöverföring, flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod, kan ge kraftigt höjda elpriser i Sverige, särskilt under vintern, då elimport från dyrare marknader ökar. Ett bra sätt att få billig el är därför att skaffa solceller.

Kan man spara solel till vintern?

Man kan i dagsläget inte spara solel från sommaren till vintern. Solcellsbatterier är bra för kortsiktig lagring, som från dag till natt, men deras kapacitet räcker inte för att lagra energi över flera månader. För långsiktig lagring krävs avancerade lösningar som vätgaslagring eller storskaliga energilager, vilket ännu inte är vanligt för privatpersoner.

Är det vettigt att ha ett solcellsbatteri för vintern?

Ett solcellsbatteri är mest användbart för att lagra överskottsel kortsiktigt, från dag till natt. På vintern, när solproduktionen är låg, har batteriet begränsad nytta eftersom det inte finns tillräckligt med energi att lagra. Om du har ett elavtal för att sälja överskott till nätet kan det vara en mer ekonomisk lösning om elpriserna höjs.

Hur länge kan man då lagra el i ett solcellsbatteri? Normalt sett kan man lagra el i ett solcellsbatteri i ett eller några dygn. Det går alltså inte att bygga ett energilager som lagrar solel från sommaren till vintern. Batteriet arbetar hela tiden och du klarar dig utan ström ungefär i fem timmars drift utan nätkontakt.

Hur kan jag optimera för att solcellerna fungerar så bra som möjligt på vintern?

Det finns främst tre saker du kan göra för att optimera för att dina solceller fungerar så bra som möjligt under vintern. Du bör ta bort snö från dina solceller, ha en optimal lutning på dina solceller och optimera din elförbrukning. Här nedan går vi in i detalj vad som gäller.

1. Ta bort snö från solceller

För att snön inte ska skymma solen bör du ta bort snön från dina solceller. Har du brant lutning så kan snön glida av sig själv när solen ligger på och solpanelerna värms upp.

Du kan använda dig av en kvast eller lövblås för att ta bort snön. Detta är dock riskabelt med tanke på fallrisken. Dessutom kan du skada dina solpaneler.

En snöhyvel är det bästa sättet att ta bort snö med, enligt ett vetenskapligt test av Länsförsäkringar. I detta test kom man fram till att snöhyveln är lättillgänglig, inte så dyr och att den går att använda så att dina solpaneler inte skadas så lätt. Ett tips är att alltid lämna ett antal centimeter snö kvar för att undvika att komma i direkt kontakt med panelerna.

Snö på solceller

Tips för att röja snö från solpaneler

  1. Prioritera säkerheten: Gå aldrig upp på hala tak. Säkerheten går alltid först.
  2. Underlätta naturlig snöavglidning: Planera installationen med en brant lutning och fri väg för snön att glida av utan hinder.
  3. Använd skonsamma metoder: Om du måste ta bort snön, välj redskap utan vassa kanter och undvik att komma i direkt kontakt med panelerna. Gå aldrig på solpanelerna.
  4. Röj försiktigt: Ta bort endast det översta lagret av snön. Några centimeter kan lämnas kvar utan att det påverkar panelerna negativt.
  5. Arbeta vid rätt tidpunkt: Röj nysnö innan den hinner frysa till skare eller is. Töväder kan sedan hjälpa till att smälta bort det som är kvar.

2. Optimal lutning för solceller på vintern i Sverige

Vi montering av solceller på ett tak i norra Sverige är en lutning på 35 grader en optimal lutning.

Om du istället befinner dig i södra Sverige är en lutning på ungefär 45 grader optimal för att få ut maximal effekt av dina solceller.

Solceller med 35 och 45 graders vinkel

3. Optimera din elförbrukning med solpaneler tillsammans med ett solcellsbatteri

Ett bra tips är att använda solpanelernas el direkt när den produceras. Kör energikrävande apparater som tvättmaskin och diskmaskin på dagen. Installera smart styrning för att koppla samman dina enheter.

Se till att batteriet laddas med billig el på natten och använd den sparade elen när elpriserna är höga. Med små justeringar kan du spara pengar och få ut mer av din solcellsanläggning.

Är det nödvändigt att stänga av solcellsanläggningen på vintern?

Om du vill montera solceller själv så bör du veta att det inte är nödvändigt att stänga av solcellsanläggningen på vintern. Solpaneler fortsätter att producera elektricitet även under vintermånaderna, men effekten kan vara lägre på grund av kortare dagar och mer molnigt väder. Så länge anläggningen fungerar som den ska och inga problem med snö eller is finns, så kan den vara i drift året runt.

Lönar det sig att ha solpaneler på vintern?

Lönar sig solceller? I de flesta fall ja, även på vintern. Just under vintern kan du inte göra jättestora besparingar, men ändå är solceller en bra investering och trygghet ifall elpriserna skulle chockhöjas under vintern.

Därför lönar sig solceller även på vintern, speciellt om du kombinerar dem med ett solcellsbatteri för då kan du spara egenproducerad el och använda på den tid av dygnet när elen är som dyrast. Du får skattereduktion för solceller och solcellsbatteri. Oavsett om du bor i södra eller norra Sverige så rekommenderar vi att du tar in och jämför offerter på solceller för att få bästa pris.

Genom oss får du upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper själv lägga ner timmar på att beställa offerter. Vi gör jobbet åt dig! Klicka bara på knappen nedan för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 19 500 kr per år

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om solceller på vintern