Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Vill du sänka dina energiräkningar och samtidigt vara snäll mot miljön? Då är en värmepump ett utmärkt alternativ och finns i en lång rad av prisklasser.
En värmepump är ett energieffektivt att värma upp ditt hus, genom att utvinna värmeenergin i omgivningen. Din värmepump kan värma upp ditt hus och ditt varmvatten, men kan även kyla ner huset under varma sommardagar.
Du får ut 2-5 kWh värmeenergi för varje kWh elektricitet den drar i el. Därför kan du spara massvis med pengar på din uppvärmning eller kyla. Med en så hög effektivitet betalar en värmepump av sig efter bara några år och du kan spendera dina pengar på det du gillar mest.
Är du redan nu intresserad av att skaffa dig en värmepump och skära ner dina elräkningar? Beställ gratis offerter utan bindning redan idag via GreenMatch. Vi samarbetar med lokala installatörer som ger dig sina bästa offerter, eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Energimyndigheten rekommenderar att du som kund bör jämföra offerter från olika leverantörer för att du inte ska betala för mycket. Vi på GreenMatch kan hjälpa dig med detta. Och du slipper allt onödigt arbete med att ringa eller mejla runt till olika installatörer i timmar. Klicka bara på knappen och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång!
Det tar bara 30 sekunder
Oavsett vilken värmepump du är intresserad av så är det en god idé att ta in offerter för att jämföra priser. Inte minst för att skapa dig en prisbild och prestanda av olika sorters värmepumpar. Bergvärme är mest effektiv med energibesparingar på upp till 80 %, men också dyrast. Luft-luftvärmepump är billigast, men är samtidigt inte lämplig som ensam värmekälla och kan bespara dig mellan 30 och 50 % i energi. Bergvärmepumpen är effektivast, men en frånluftsvärmepump är ett bra och billigare alternativ.
Är du i fart med att införskaffa en värmepump till ditt hem? I så fall kan vi på GreenMatch hjälpa dig med just det! Du slipper tillbringa många långa tråkiga timmar genom att själv kontakta installatörer. Vi förmedlar kontakten till lokala leverantörer. Du matchas då med företag som ger dig offerter baserat på dina behov. Det kan krävas att de besöker ditt hem för att kunna ge skräddarsydda offerter. Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret – vi kan sedan komma att kontakta dig för att säkerställa dina behov.
Det tar bara 30 sekunder
Vår omgivning är full av lagrad solenergi, i vattnet, marken och luften. En värmepump tar till vara på denna energi för att värma upp ditt hem. En bergvärmepump kan utvinna värme från berggrunden, en sjövärmepump från ett vattendrag och en luftvärmepump tar värmeenergin från luften.
Värmepumpar är byggd på avancerad teknik. Enligt naturlagarna så går värmeenergi från ett varmt ställe till ett kallare. Enkelt beskrivet kan man säga att en värmepump vänder på denna process med hjälp av elektricitet, och flyttar värmeenergi från en kall plats till en varmare.
Du kan se det som en omvänd kyl - vilket bygger på samma process. Med hjälp av köldmedium så absorberar den värmeenergin från en kallare plats (inuti kylen / marken) och flyttar till en varmare (utanför kylen / huset).
Det kan låta lite omvänt att använda att ta värmen från en kall plats. Men tänk på att bara för att vatten fryser betyder inte det att det inte finns någon värmeenergi kvar. Minus 18 grader har faktiskt hela 85 % av värmeenergin från plus 21 grader. Det är just detta som tillåter en värmepump att fungera under kallare temperaturer.
Innerdelen av värmepumparna ser ganska lika ut oavsett typ av värmepump. De huvudsakliga delarna i hur en värmepumps utvinner värme är:
I förångaren sker värmepumpens värmeupptagning. Från den ansluta värmekällan kommer ett köldmedium från systemets värmekälla. På grund av köldmediets låga kokpunkt (-40C) börjar mediet koka i förångaren och omvandlas därefter från vätska till gas. Sedan förs gasen vidare till kompressorn.
Kompressorn har som uppgift att höja trycket på den gas som bildats i förångaren. Kompressorn suger upp och komprimerar gasen från förångaren. Detta skapar ett ökat tryck och en stigande temperatur. Eftersom temeperaturstigningen sker i kompressorn utgör den själva hjärtat i värmepumpens system.
I denna process omvandlas den komprimerade gasen åter till vätska. Den heta gasen når kondensorn, som för över värmen från gasen till husets värmesystem. För en luft-luftvärmepump blir det i en fläkt som värmer upp huset. Och för vattenburna system vattnet, som förs ut via golvslingor eller radiatorer. När värmen förs över från köldmediet sänks dess temperatur vilket resulterar i att den återgår till vätska.
Från kondensorn går gasen genom en expansionsventil, där trycket på vätskan sjunker och temperaturen sjunker ytterligare. Det gör att köldmediet är redo att återigen absorbera värme och gå igenom samma process igen.
Kyla med värmepumpar fungerar på ett liknande sätt, men tvärtom helt enkelt. En modern luft-luftvärmepump har ofta både värme och kyla som inbyggda funktioner. Ett modernt vattenburet system med luft-vatten-, jord- eller bergvärmepump kan även de kyla, men du kan behöva komplettera ditt system med en extra komponent som fläktkonvektor.
Förbränningsvärme, till exempel ved eller kol som värmer upp varmluften , har oavsett hur långt tekniken för uppvärmning har kommit än så länge inte riktigt 100 % effektivitet. Det betyder alltså att mindre än 100 % av energin vid förbränning värmer upp ditt hus.
Värmepumpar åt andra hållet producerar inte värme. utan de flyttar den bara från ett ställe till ett annat. Det är just detta som tillåter dem nå en effektivitet på över 100 %. Det vill säga att en värmepump kan värma huset med värmeenergi värt mer än elektriciteten den använder.
En värmepumps effektivitet beror väldigt mycket på värmekällan och vad den värmer upp. Ju större skillnad i temperatur desto mindre blir även effektiviteten.
För att värma upp huset med en värmepump är vattenburen värme effektivast. Golvvärme är mest effektiv, följt av radiatorer. Luftvärme funkar även det, men är långt ifrån lika effektivt som vattenburen värme. Och en luft-luftvärmepump bör endast ses som kompletterande värme.
Golvvärme kan värma upp med en mycket lägre framledningstemperatur jämfört med radiatorer. Det låter värmepumpen arbeta mer effektivt, då den som har högre effektivitet ju mindre skillnaden är mellan källan och vad den ska värma upp (vattnet till radiatorerna eller golvslingorna).
COP-värdet för en värmepump demonstrerar hur effektiv värmepumpen är. Med ett COP på 3 innebär det att den får ut tre gånger mer värmeenergi än den använt. Det betyder alltså att en pump med ett COP på 3 innebär det du får ut 3 kWh värmeenergi för varje kWh el pumpen förbrukar.
COP visar helt enkelt hur mycket värmeenergi du får för förbrukad elektricitet vid en punkt. SCOP, på svenska årsvärmefaktor, är en beskrivning av COP utjämnat över året och årstiderna. Det är därför alltså ett bättre mått för värmepumpens faktiska effektivitet.
Det är dock viktigt att förstå att detta inte är det enda du kan kolla på när du väljer pump. En värmepumps effekt (mätt i kW) hjälper dig veta hur stort hus den kan värma upp. Värmepumpar med lägre effekt har oftast lite högre SCOP, men kan dock inte värma lika stora hus. Du måste därför hitta en kombination av värmepumpens effekt, SCOP, pris och funktioner som matchar just dina behov. Detta kan ofta installatörer och leverantörer hjälpa dig med.
Vill du göra din energiförbrukning mer effektiv och sänka dina elräkningar, samtidigt som du är snäll mot klimatet? Beställ i så fall offerter på värmepumpar redan idag via GreenMatch. Vi samarbetar med erfarna installatörer i hela landet, som ger dig sina bästa offerter eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Du slipper själv ringa och mejla olika installatörer i timmar för att få offerter. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång!
Det tar bara 30 sekunder
De olika värmepumparna skiljer sig mycket åt när det gäller installationen. Innan du installerar din värmepump bör du kontrollera ditt värmebehov, inklusive varmvatten, samt ditt hus isolering.
I en standardinstallation för luft-luftvärmepumpar ingår exempelvis råd gällande luft-/luftvärmepumpens installation och pumpens funktion. Det ingår också rörlängd på max 5 meter med täckkanaler och 5 meter dräneringsslang från luft-luftvärmepumpens innerdel, som används vid kyldrift under sommaren. Det ingår även 5 meter styrkabel mellan pumpens inne- och utedel.
Priset skiljer sig mycket åt mellan olika värmepumpar. Här kan du läsa mer: bergvärmepump pris. Pumpen, inklusive installation, kan kosta över 200 000 kronor. Den billigaste varianten är en luft-luftvärmepump. Här nedan kan du i stora drag jämföra priserna på de vanligaste varianterna av värmepumpar.
Typ | Ungefärliga priser | Rot-avdrag från totalkostnad | Ungefärliga energi besparingar i % * |
---|---|---|---|
Luft-luft | 12 000 - 25 000 kr | 9 % | 30-50 % |
Luft-vatten | 90 000 - 150 000 kr | 9 % | Upp till 60 % |
Frånluft | 60 000 - 110 000 kr | 9 % | 40-60 % |
Jordvärme | 100 000 - 150 000 kr | 10,5 % | Upp till 70 % |
Bergvärme | 110 000 - 220 000 kr | 10,5 % | Upp till 80 % |
Det finns flera olika sorters värmepumpar, men huvudsakligen två kategorier. Vätskebaserade värmepumpar, det vill säga huvudsakligen jordvärme, bergvärme och sjövärme. Eller luftvärmepumpar, det vill säga huvudsakligen luft-luftvärmepumpar, luft-vattenvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar.
Hur väljer du bland dessa? Först och främst bör du se över din situation och möjligheter. Har du inte redan nu ett vattenburet system är det en extra kostnad som måste räknas in kalkylen. Det kan då passa bättre att komplettera ditt värmesystem med en luft-luftvärmepump vilket värmer huset via varmluft. Tekniskt sätt kan du få de flesta värmepumparna att värma upp via varmluft men det är väldigt mycket mer effektivt via vattenburen värme, och betydligt vanligare i Sverige.
Sedan kan din omgivning spela stor roll. Har du inget passande vattendrag är sjövärme inte möjligt, med för liten tomt är jordvärme in lämpligt och med fel berggrund är bergvärme inte lika effektivt.
Nedan får du en mer ingående förklaring för varje sorts pump, och om det passar dig. Eller så kan du läsa mer om dessa pumpar på:
Normal eller hög energiförbrukning - Från 15 000 kWh
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme
Passar i hela Sverige
Kräver inte allt för långt avstånd till berggrunden - och rätt sorts berggrund.
Bergvärme är den vanligaste geoenergin vi har i Sverige. Den är mycket tillförlitlig då större delen av Sverige vilar på urberg, vilket leder värme bättre än de flesta andra bergarter.
Fördelen med en bergvärmepump är att den inte är mycket mindre beroende av yttre omständigheter såsom vädret. Bergvärme är en utmärk värmekälla förutsatt att du har rätt förutsättningar, och lite större värmebehov.
Normal eller hög energiförbrukning - Från 15 000 kWh
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme
Passar i hela Sverige
Kräver stor nog tomt för att gräva ner kollektorslangen.
Jordvärme fungerar likt bergvärme, men jordvärmens pris är lägre. Jordvärme hämtar energin ur jorden istället för berggrunden. Detta gör att om du vill använda jordvärme måste du ha en lite större tomt. För ett normalstort hus behöver du en tomtyta på cirka 200-400 kvadratmeter stor och slangen grävs ned på cirka 1-2 meters djup.
Exakta djupet, och avstånd mellan kablar kan skilja sig åt något på olika platser i Sverige, beroende på faktorer som hur kallt det normalt blir och vad jorden består av. Då kollektorslangen tar upp värmeenergin kyler den även ner omgivningen. En feldimensionerad anläggning kan då i värsta fall leda till permafrost.
Normal eller hög energiförbrukning - Från 15 000 kWh.
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme.
Passar i hela Sverige.
Kräver vattendrag eller sjö som inte fryser.
Sjövärme är inte lika vanligt förekommande som de andra värmepumparna. Denna metod kräver tillgång till en flod eller en sjö som inte fryser till is - vilket gör den lite mer begränsad. Kollektorslangen som hjälper till att hämta energin måste vara väl förankrad på botten så att den inte flyter upp till ytan.
Tillståndet för sjövärme kan ibland svårare att få på grund av vätskan i kollektorslangen. Om denna vätska börjar läcka ut påverkar det sjöns eller flodens ekosystem negativt. Eftersom det sprider sig snabbare i en sjö eller i en flod än var det gör i berggrunden eller i marken är det alltså ibland svårt att få tillstånd att faktiskt installera sjövärme.
Sjövärmepumpen kan bli väldigt effektiv, och passar ofta hus med högre energikrav - precis som berg och jordvärmepumpar.
Låg eller normal energiförbrukning - upp till 25 000 kWh
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme.
Passar bäst i södra och mellansverige.
Kan ha störande ljudvolym på utedel.
En luft-vattenvärmepump hämtar solenergin som finns lagrad i luften genom värmepumpens utedel. Den energi värmer sedan upp en vätska som leds till element, golvvärme och varmvattenberedare. Själva luft-vattenvärmepumpen består oftast av två delar, en som placeras utomhus och en som kopplas till ett vattenburet distributionssystem inomhus. Här kan du läsa mer om hur denna pump fungerar: hur fungerar luft vatten värmepump.
De är framför allt effektiva i södra och mellersta Sverige. Energibesparingen ligger på cirka 60%.
Läs mer om de bästa modellerna på marknaden i vårt test av luft vatten värmepump.
Låg eller normal energiförbrukning - upp till 25 000 kWh
Kompletterande värme till direktverkande el
Passar bäst i södra och mellansverige.
Kan ha störande ljudvolym på utedel.
Luft-luftvärmepumpen fungerar på samma sätt som en luft-vattenvärmepump i det att den tar energin från solen som finns i luften genom en utedel. Däremot kan inte en luft-luftvärmepump värma upp tappvattnet i huset. Den värmer endast upp luften i ditt hushåll från en central innedel. Därför är det viktigt att den sitter på ett optimalt ställe som gör att du får så jämn värme som möjligt i huset, annars kan du vara tvungen att köpa två eller fler innedelar.
Luft-luftvärmepumpen är ett bra komplement till någon annan form av energikälla. Vanligen fungerar de väl ner till -15 grader och passar främst för hus med en öppen planlösning. I Sverige används luft-luftvärmepumpar främst för att värma hus, medan man i andra länder ofta använder dem för komfortkyla - vilket också går att göra i Sverige under de varmaste dagarna på sommaren
Fungerar till alla husstorlekar.
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme.
Passar i hela Sverige
Bör ha en kompletterandevärmekälla.
En frånluftsvärmepump fungerar annorlunda jämfört med andra luftvärmepumpar, då den kräver ett mekaniskt ventilationssystem för att fungera. Denna luftvärmepump återvinner den värme som är på väg ut från byggnaden via ventilationen.
Frånluftsvärmepumpen är vanligast att sätta in vid nybyggnation eftersom det är en stor process att installera. Det går att sätta in i ett befintligt hus också, men då måste du installera mekanisk frånluftsventilation, om inte ditt hus redan har det.
En frånluftsvärmepump är oftast inte heller nog för att stå för hela värmen. Det kan behöva kompletteras med ett borrhål för bergvärme eller så kan det helt enkelt användas som ett komplement till en annan värmekälla.
De löpande kostnaderna för värmepumpar beror helt på vilken typ av värmepump och hur stort värmebehov du har. Räkna exempelvis med att elförbrukningen för din luftvärmepump är cirka 5500 – 7000 kWh per år för en mellanstor villa i mellersta Sverige.
För att bättre få en översikt över de löpande kostnaderna för just den värmepump du vill ha så bör du rådgöra med en eller flera installatörer.
Ett perfekt sätt att skapa dig en uppfattning om hur stora de löpande kostnaderna skulle bli för just dig är att beställa offerter och rådgöra med värmepumpsleverantörer. De är experter och kan hjälpa dig. Vi på GreenMatch förmedlar kontakten till installatörer och kan ge dig gratis offerter utan bindning. De gör allt för att ge dig sitt bästa pris eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Du slipper tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer och kan i lugn och ro luta dig tillbaka och jämföra offerter. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär så skickar vi offerter!
Det tar bara 30 sekunder
När du installerar en värmepump kan du ta del av rotavdrag. Det är ett avdrag på 30 % av arbetskostnaden, vilket i sin tur som praxis räknas som ett schablonavdrag på 35 % för vätska till vätska värmepumpar som berg-, jord- och sjövärme, eller 30 % för luftvärmepumpar som luft-vattenvärmepumpar eller luft-luftvärmepumpar.
I praktiken innebär det då ett:
10,5 % avdrag från totala priset på sjö-, jord- och bergvärmepumpar.
9 % avdrag från totala priset för luftvärmepumpar.
Några av de villkor för att du ska kunna använda rot-avdraget för värmepumpar:
På Skatteverkets hemsida kan du läsa allt om alla regler kring rotavdraget.
Återbetalningstiden är normalt runt 2 år för en luft-luftvärmepump på grund av den låga investeringskostnaden. En luft-vattenvärmepumps återbetalningstid kan hamna på 5 år och jord-, sjö- eller bergvärme har normalt runt 10 års återbetalningstid. Detta i kombination med en värmepumps långa livslängd gör det till en väldigt lönsam investering till ditt hem.
Beställ gratis offerter utan bindning på värmepumpar redan idag. Om du inte vet vilken typ som passar dig bäst så kan du beställa offerter på flera olika typer. Installatörerna som vi samarbetar med vet att de konkurrerar om dig som kund, så de är noga med att ge dig sina bästa offerter. Dessutom slipper du tillbringa många långa tråkiga timmar med att själv beställa offerter. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett busenkelt formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Att installera en värmepump är en rätt så snabb process. Det kan skilja sig i omfattningen beroende på vilken pump det handlar om, men allt från ett par timmar för en luft-luftvärmepump gentemot ett par dagar upp till en vecka för en bergvärmepump.
Det som tar extra tid vid installation för jordvärme och bergvärme är huvudsakligen markarbetet och borrningen. Det är en helt ny komponent av installationen som du inte finner vid installation av en luftvärmepump.
Exakt hur lång tid det tar kan sedan skilja sig mellan specifika projekt och hur många personer som jobbar på installationen.
Värmepumpens effektivitet ser du lättast på SCOP- och COP-värdet. COP-värdet visar hur mycket energi du får ut av en värmepump jämfört med hur mycket energi som går år. SCOP-värdet likt COP-värdet men utjämnat för olika säsonger, och blir därför bättre på att representera den verkliga effekten på en värmepump.
De olika sorternas värmepumparna har olika lång livslängd, men du kan generellt räkna med upp till 25 år.
Även om värmepumpar jämfört med ved är relativt underhållsfri betyder det inte att du kan helt ignorera värmepumpen. För att värmepumpen ska hålla sig så länge som möjligt, gäller det att du med jämna mellanrum låter en värmepumpstekniker göra inspektioner och service.
Väger man in kostnaden för värmepump och installation så är luft-luftvärmepump det billigaste alternativet. Men det beror givetvis på ditt värmebehov. Med bergvärme kan du exempelvis spara upp till 80 % på dina värmeräkningar, så har du ett stort värmebehov är bergvärme det mest effektiva alternativet.
Bergvärme kostar ungefär mellan 100 000 och 200 000 kronor beroende på hur djupt borrdjup du vill ha. Jordvärme eller sjövärme kostar runt 130 000 kronor. Luft/vattenvärmepump har en prisnivå på ungefär 120 000 kronor och frånluftsvärmepumpar landar på en prislapp på cirka 80 000 kronor.
En värmepump överför värme från en kall till en varm plats. Någon form av energi måste tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats. Värmefaktorn i en värmepump kan nå upp till 500 procent. En del direktverkande el kan därför ge 5 gånger så mycket energi.
En luftvärmepump håller i snitt upp till 15-20 år. För att uppnå maximal livslängd och effekt på värmepumpen bör du se till att den får service med jämna mellanrum. Vartannat eller vart tredje år är en bra riktlinje.
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?