Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
I den här artikeln förklarar vi vad bergvärme är, hur det fungerar och vad du behöver veta om effektivitet och elförbrukning.
Är du redo att få offerter på bergvärme redan idag så kan vi hjälpa dig. Du slipper lägga ner timmar på att själv kontakta installatörer. Vi gör jobbet åt dig! Klicka bara på knappen och fyll i det enkla formuläret för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Med bergvärme utvinner du värmeenergi från berggrunden för att sedan föra över den för att värma ditt hus och tappvatten. Grundprincipen i alla värmepumpar är att du tar värmeenergin från ett ställe och för över det till ett annat.
Här förklarar vi i detalj och steg för steg hur uppvärmningsprocessen med bergvärme ser ut:
1. När brinevätskan vandrat från berggrunden till bergvärmepumpen värmer den upp ett köldmedium i värmepumpen. Detta köldmedium har en mycket låg kokpunkt, vilket gör att när brinevätskan värmer upp köldmediet i förångaren blir den till gas.
2. Köldmediet går sedan från förångaren till kompressorn där trycket på köldmediet ökar ytterligare och därmed blir temperaturen ännu högre.
3. Eftersom trycket ökats markant i kompressorn har även kokpunkten ökat, så när köldmediet sedan går till kondensorn har köldmediet gått från gas till flytande form. I kondensorn överförs värmen från köldmediet till husets värmesystem. När väl värmen överförs från köldmediet i kondensorn till husets värmesystem och värmer upp husets rum och vatten, minskar tryck och temperatur på köldmediet.
4. Köldmediet går till sist genom en expansionsventil som minskar trycket ännu mer, vilket gör att temperaturen sjunker och den kan cirkulera på samma sätt igen.
Benämningarna på kylning med bergvärme är många; frikyla, komfortkyla eller naturkyla. Du kan då behöva skaffa en kylmodul.
Med bergvärme finns det både passiv och aktiv kyla. Den passiva kylan får du genom att utnyttja den naturliga kylan från energibrunnen, den aktiva kylan får du genom att använda din värmepump. Den passiva kylan är billigare att använda eftersom kompressorn kan vara avstängd.
Eftersom bergvärmen är ett vattenburet distributionssystem så kan det vara en god idé att ha en fläktkonvektor, eller ett fläktelement, som är ett element med en inbyggd fläkt som sprider kylan ut i ditt hus.
COP och SCOP är båda ett värden som mäter bergvärmepumpens verkningsgrad. SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) visar verkningsgraden under ett helt år, där även årstidernas väderväxlingar tas i beaktning, till skillnad från COP (Coefficient of Performance), som visar bergvärmepumpens effektivitet i ett visst ögonblick. Det är därför bättre att fokuserar på SCOP, eftersom det visar verkningsgraden under ett helt år.
Om du har en värmepump med ett SCOP-värde på 5 betyder det att energin värmepumpen producerar är 5 gånger större än det den förbrukar. Så om en värmepump producerar 25 000 kWh per år till ditt hus behöver du bara betala elen för 5 000 kWh.
Elförbrukningen för en bergvärmepump varierar beroende på hushållets storlek och uppvärmningsbehov. Här är några exempel:
För ett mindre hus kan elförbrukningen för en bergvärmepump ligga på cirka 4 000–6 000 kWh per år. Det motsvarar en betydande minskning jämfört med traditionella uppvärmningssystem, samtidigt som huset hålls varmt året runt.
För ett medelstort hus kan en bergvärmepump förbruka omkring 6 000–9 000 kWh per år. Detta beror på faktorer som isolering och hur effektivt systemet är anpassat till hushållets energibehov.
Ett större hushåll med högre energibehov kan räkna med en elförbrukning på mellan 9 000 och 12 000 kWh per år. För sådana hus är bergvärme ofta en mycket kostnadseffektiv och långsiktig lösning, särskilt i kalla klimat.
Eftersom installationskostnaderna för bergvärme ligger i den högra änden mellan 110 000 - 220 000 kr är det viktigt, att du undersöker om, du har rätt förutsättningar för att få bergvärme och uppnå höga besparingar. Även om bergvärme kostar mer än andra värmepumpar betalar det oftast ändå av sig relativt snabbt, och kan bli en väldigt lönsam lösning.
Nedan beskriver vi de tre viktigaste förutsättningarna för bergvärme.
Passar till hushåll med normal eller hög energiförbrukning - Från 15 000 kWh
Passar bäst för dig med vattenburet värmesystem som golvvärme eller radiatorer
Passar i hela Sverige - men kräver inte allt för långt till berggrunden. Och rätt sorts berggrund
Bergvärme kostar runt 110 000 kr till 220 000 kr.
Förutom bergvärme så finns det flera andra gröna alternativ. Solpaneler, luft-vattenvärmepumpar och jordvärme är andra energikällor som också kan minska utsläpp och energikostnader. Vilken lösning som passar bäst beror på husets behov och platsens förutsättningar.
Luft vatten värmepump är en billigare lösning än bergvärme. Det passar bäst för dig med energiförbrukning upp till 25 000 kWh. Detta passar inte lika bra i norra Sverige då den på väldigt kalla dagar, när du behöver den som mest, har sämre effektivitet.
Jordvärme kan vara ett något billigare alternativ. Men det kräver en stor tomt för att få ut nog energi. Och kom ihåg att jordvärme kräver att du gräver upp hela din tomt, som sedan måste återställas.
Luftvärmepumpar kräver inget vattenburet värmesystem. Det kan inte ge lika mycket värme, och bör bara ses som en kompletterande värmekälla. Läs också gärna mer om luftvärmepumpens pris.
Solceller för att producera din egen elektricitet. Läs mer om priset på solceller: solceller pris m2.
För ROT gäller ett skatteavdrag på 30 % av arbetskostnaden. Detta dras direkt på fakturan.
För bidrag för energieffektivisering gäller 50 % bidrag på värmepumpen eller max 30 000 kr förutsatt att du uppfyller villkoren. Läs mer om villkoren om bidrag för energieffektivisering.
Att ta in och jämföra offerter på bergvärme är en klokt av flera anledningar:
Det tar bara 30 sekunder
Det är en stor investering att installera bergvärme. Det är ofta dyrare än att installera andra typer av värmepumpar, eftersom borrning och grävning tillkommer. Dessutom måste du räkna med ingrepp i din trädgård.
Bergvärme är en mycket lönsam investering. Bergvärme betalar sig redan under sin levnadstid och höjer värdet på huset.
Månadskostnaden för bergvärme ligger ungefär mellan 375 och 625 kronor, beroende på ditt värmebehov.
Bergvärme är en fantastisk värmekälla för många, men inte för alla. För optimal lönsamhet med bergvärme bör du ha högt energibehov. Detta gäller ofta för större hushåll.
Arbetet med att installera bergvärme brukar klaras av på ett par dagar. Oftast behöver värmen bara vara avstängd några timmar, eftersom det finns en elpatron i bergvärmepumpen.
Brunnsdjupet för energibrunnar ligger vanligtvis mellan 100 och 300 meter, beroende på hur mycket energi som ska utvinnas och områdets geologiska förutsättningar. Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) är medianvärdet för djupet omkring 175 meter, vilket innebär att de flesta energibrunnar i landet hamnar runt den nivån.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder