SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera jordvärme!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 2 augusti 2024

Jordvärme: Hur kan jordvärme utnyttjas till att värma en bostad?

Jordvarme eller markvarme hero
  • Jordvärme eller markvärme är ett utmärkt alternativ ifall bergvärme inte passar din tomt
  • Jordvärme har vanligtvis ett SCOP på 4 - du får 4 kWh energi från 1 kWh direktel
  • Jordvärme har vanligtvis en livslängd på 30 år

Jordvärme utvinner med liten miljöpåverkan energi ur marken. Det är en effektiv, förnybar energikälla som sänker dina värmeräkningar med upp till 70 %.

I den här artikeln har vi tagit fram en komplett guide om vad jordvärme är, hur den fungerar och hur den installeras.

Det kan vara svårt och ta många timmar att hitta installatörer som du kan lita på och som erbjuder rättvisa offerter.

GreenMatch kan spara dig tid och pengar genom att låta dig jämföra offerter från auktoriserade installatörer i vårt nätverk.

Allt du behöver göra är att fylla i vårt formulär och inom 48 timmar kommer du att höra från upp till 4 lokala värmepumpsinstallatörer. Klicka på knappen nedan för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad är jordvärme och vem kan dra nytta av det?

Jordvärme är optimalt om du bor i södra eller mellersta Sverige och har en tomt med stora fria ytor. Jordvärme är relativt känsligt för låga temperaturer och tjäle eftersom de installeras nära markytan. Om årsmedeltemperaturen är låg där du bor, bör slangen grävas ner djupare.

Jordvarme Dalalven

Det kan vara olämpligt att installera jordvärme norr om Dalälven, eftersom det här blir kraftigare förändringar när vinter blir sommar. Tjälen kan höja marken kring slangen och skapa en ojämn markyta. Detta kan medföra problem om du har stenplattor eller gräs ovanför.

Bor du i norra Sverige och har nära ner till berggrunden så kanske bergvärme är ett bättre alternativ. Rådgör gärna med installatörerna om detta.

Hur funkar jordvärme?

Jordvärme fungerar på samma sätt som andra värmepumpar som bergvärme och sjövärme. Det som skiljer dem åt är varifrån själva värmepumpen hämtar energi. Jordvärme använder jorden som värmekälla.

En lång vätskefylld kollektorslang ligger nedgrävd en meter under marknivå. Brinevätskan värms upp av markens konstanta värme och är i ständig rörelse med hjälp av jordvärmepumpen.

Inne i huset passerar brinevätskan en värmeväxlare. Värmen överförs till ett köldmedium som upphettas några grader och förångas. Det förångade köldmediet kommer in i kompressorn. Trycket ökar och därmed också temperaturen. Via en värmeväxlare, eller kondensor, sprids värme från det nu upphettade köldmediet till husets vattenburna uppvärmningssystem. 

Köldmediet fortsätter in in expansionsventilen som sänker trycket. Temperaturen sjunker och köldmediet blir iskallt. När köldmediet på nytt möter brinevätskan från kollektorslangen upprepas processen.

Så fungerar jordvärme
1 2 3 4 5 6 7 8

Hur fungerar jordvärme på vintern?

Jordvärme är ett utmärkt uppvärmningsalternativ i södra och mellersta delarna av Sverige även på vintern. Temperaturen i marken är jämnare där i jämförelse med norra Sverige. Där det är kallare på vintern kan du behöva gräva ner slangen djupare för att den inte ska utsättas för köld på vintern och sedan utsättas för tjälskador när våren kommer.

Som vi tidigare nämnt så kan det vara olämpligt att installera jordvärme norr om Dalälven.

Bor du i norra Sverige och har nära ner till berggrunden så kanske bergvärme är ett bättre alternativ. Rådgör gärna med installatörerna om detta.

Installera jordvärme: Steg för steg

Börja alltid med att undersöka om du har rätt förutsättningar för att installera jordvärme. Idealiskt är om du bor i södra eller mellersta Sverige och har en stor plan tomt med blöt eller fuktig jord. Det är också viktigt att kontrollera att det inte finns några ledningar eller rör på området där du ska gräva eller ploga för att lägga ner kollektorslangen.

Bästa perioden att gräva för jordvärme är hösten. Det är inte så roligt att ha en gräslös leråker till tomt under sommaren och semestern. Dessutom växer ogräs inte lika snabbt under hösten.

Här nedan följer installationen i fyra steg, från dimensionering av slang till att jordvärmesystemet sätts igång:

  1. Räkna med en kvadratmeter per meter slang. Så avsätt 300 kvadratmeter av din tomt om du har en 300 meter lång slang. Tänk på att du inte kan bygga en husgrund eller anlägga en pool ovanpå platsen där slangen kommer att vara nedgrävd. Kollektorslangen ska placeras som en ringlande orm minst en meter under marknivå. Du kan behöva jämna till marken med extra jord och så eller köpa gräs för att göra tomten fin igen.
  2. När grävningen eller plöjningen är klar och kollektorslangen är på plats måste arbetet utföras av en certifierad installatör. Anslutningen fram till pannrumsväggen är utförd och inomhusarbetet kan starta. Den befintliga pannan avinstalleras och den nya värmepumpen installeras.
  3. Du kan redan under första dagen börja kunna använda värmepumpens elpatron för att värma vatten till kranar, element och golvvärme. Sedan dras rören mellan värmepumpen och platsen där kollektorslangen kommer in i huset. 
  4. Rören fylls med en köldsäker brinevätska, som består av bioetanol och vatten. Den pumpas runt i kretsloppet under några timmar för att avlägsna eventuell luft. Nu kan du enkelt sköta värmepumpen efter värmebehov och se elräkningarna sänkas redan från dag ett som systemet är igång.
Jordvärme slangar

Vad kostar det att installera jordvärme?

Priset för jordvärme ligger vanligtvis mellan 100 000 och 150 000 kronor.

Det är en stor investering men med jordvärme kan du göra besparingar på dina uppvärmningsräkningar med upp till 70 %.

Priset beror på storleken på ditt hus och din värmeförbrukning, samt på hur komplicerad grävningen är.

Om du vill lära dig mer om vad det kostar, läs vår artikel: Vad kostar det att installera jordvärme?

Använd ROT-avdrag för installation av jordvärme

Vid nyinstallation av jordvärme och byte av värmepump kan du få ROT-avdrag på 30 % av arbetskostnaden. Arbetskostnaden när du installerar jordvärme är i sin tur ett schablonavdrag på 35 % av det totala priset. ROT-avdraget dras av redan på din faktura så du slipper ligga ute med pengar. Om ditt totalpris är 100 000 kronor så räknas 35 000 kronor som arbetskostnad. 30 % av detta belopp, det vill säga 10 500 kronor, kommer att dras av direkt på din faktura.

Du kan också använda bidrag för energieffektivisering. Detta innebär att du som max kan dra av 30 000 kr på själva jordvärmepumpen.

Missa inte att använda ROT och undersök om du även kan få bidrag för energieffektisering. Då kan du göra stora avdrag på din värmepump. Oavsett vilken sorts värmepump som du tror passar bäst för dig så kan vi hjälpa dig med offerter.

Genom oss får du upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper lägga ner timmar på att själv kontakta installatörer och de vet att de konkurrerar om dig som kund så de kommer ge dig ett bra pris. Fyll bara i vårt enkla formulär för att få offerter.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om jordvärme

Mer inom detta ämne